Големите кавички

12:55, 25 ное 20 / Големите кавички 25 2658 Шрифт:
Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. ТОПНОВИНИ подбира най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати на родни и чуждестранни политици, общественици, спортисти и звезди.

Големите кавички на седмицата (16 - 20 ноември)

Премиерът Бойко Борисов отхвърли обвиненията, че правителстовото се е провалило и забавило с мерките срещу коронавируса. По думите му кабинетът не прави нищо по-различно от другите европейски държави. 

"В много от най-напредналите държави не стигнаха леглата, не стигнаха болниците – тези, които сме ги имали за пример. И там ли не са били подготвени?...Тези дето затворихме първи през пролетта, сега чакахме, за да може икономиката ни да дръпне. Тези, като Великобритания, които късно затвориха пролетта, сега затвориха първи", заяви Борисов.

"Чета как щабът бил закрит. Няма такова нещо. Но нека напомня на нашите критици, че щабът стана мръсна дума и всеки въпрос беше кога ще им спрете всяка сутрин брифингите. Нека напомня, че в парламента не искаха да носят маски. Нека напомня, че се демонстрираше срещу мерките с изгаряне на маски", каза премиерът.

Той коментира с раздразнение, че една част от бизнеса дава пример как в Германия подпомагали повече икономиката. "Да де, ама там е 60% данъкът. В България е 10%. Сиреч, всеки месец българският бизнес плаща 10% данък на държавата, а другите 90% прибира като печалба и инвестиции евентуално. Едно и също ли е да взимаш на 100 лева 60, а 40 да оставяш на бизнеса, както много големи европейски държави, които ми се дават за пример сега. Или на 100 лева и то след облагане да остават 10 на бюджета, 90 да отиват при бизнеса", заяви Борисов.

"Над 10 години сме оставяли повече пари в бизнеса. Летните месеци оставихме най-либералния режим в Европа да бъде в България и целта ни е била колкото може повече хора в този период, когато вирусът беше най-слаб, хората минаваха много леко", посочи той.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама