Коронавирусът у нас: Предлагат второ частично затваряне от петък

19:10, 23 ное 20 25 6260 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

От 27 ноември в страната да се въведе почти пълна национална карантина, предлагат от Националния оперативен щаб. Новите мерки предвиждат затваряне на ресторанти, кафенета и заведения за хранене, като се позволят единствено доставки по домовете. Да се преустановят учебните заниятия в училища, детски градини, ясли и висши учебни заведения.

От щаба настояват и за затваряне на всички нехранителни магазини с изключение на аптеките, дрогериите, банките и компании за платежни услуги, също на барове, дискотеки и игрални зали. Да се преустановят всички спортни събития, екскурзии, частни тържества. Не се предвижда поставянето на КПП-та, тъй като тази мярка се оказала неефективна според здравния министър проф. Костадин Ангелов.

От щаба предлагат затягането на мерките да важи до коледните празници, а до края на март страната да остане под извънредна епидемична обстановка. 

"Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете се. Време е да се обединим отново в името на живота. Дори да мислим различно, дори и да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим нашите сънародници. Защото само живите и здравите хора могат да вдигнат една държава, в каквато и криза да е", призова проф. Ангелов и допълни, че няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи.

По-късно от Министерски съвет обявиха, че окончателното решение кои от предложените мерки да влязат в сила ще бъде взето на правителственото заседание в сряда. Рестрикциите ще се обсъждат сектор по сектор от министрите в кабинета. 

След брифинга на щаба спортният министър Красен Кралев уточни, че сме чули мнението на здравните специалисти, но тепърва ще се решава за мерките. "За мен тези предложения също са новост, но съм сигурен, че с колегите и със здравните власти ще стигнем до разумно и справедливо решение за всеки ресор", коментира той.

 

Коронавирусът в България: На трето място сме по смъртност в ЕС

Преди брифинга на щаба министър-председателят Бойко Борисов проведе работна среща с членовете му. "Здравната ни система се бори героично в момента. Винаги на първо място, във всяко едно наше действие са стояли животът и здравето на българите. Радвам се, че имаме и много оздравели. В същото време следим и процента на заразените. С нито една мярка не трябва да прекалява, нужен е баланс", заяви премиерът.

Топъл обяд за спешните медици у нас. Инициативата е израз на благодарност към лекарите, медицинските сестри, санитарите и шофьорите на линейки, които са на първа линия в борбата с коронавируса. Доброволци и дарители ще осигурят топъл обяд за всички медици, които са на работа днес в Центъра за спешна помощ - София. Идеята на кампанията „Хапка надежда“ е да вдъхне сили и кураж на медиците, които вече са на предела на силите си. Само за седмица са били раздадени около 1600 обяда в над 12 болници у нас, предаде БНТ. 

Пореден случай на починал, препращан от болница в болница в Пловдив

За последното денонощие новозаразените с COVID-19 у нас са 1123 души при направени 2787 PCR теста. Така процентът на положителните проби остава висок – oколо 40%. Отново най-много са новозаразените в София - 356, следват Бургас със 133 и Кюстендил със 79 нови случая.

Починали са 60 души, а излекуваните са 772. Броят на жертвите наближава 2900. В болница са настанени 6350 души, включително и над 400 приети в интензивни отделения.

Нови изисквания към водачите на камиони на ГКПП „Промахон“. Гръцките гранични власти започват проверки с бързи тестове за COVID-19 на всички влизащи в Гърция шофьори на товарни автомобили. Всеки камион ще изчаква около 15 минути на пункта до излизане на резултата. Допълнително шофьорите на товарни автомобили са предупреждавани, че започват и проверки за предварително попълнен PLF/ Passenger Locator Form/ формуляр, съобщиха от МВР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама