Коронавирусът в България: На трето място сме по смъртност в ЕС

19:21, 19 ное 20 25 2912 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

България е на трето място по смъртност от COVID-19 в ЕС и на второ място на Балканския полуостров. По заболеваемост сме на 13-та позиция в Съюза, съобщи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. 

"В момента се намираме в ситуация, в която трябва да вземем много ефективно решение – или като общество осъзнаваме тежестта на ситуацията и спазваме мерките такива, каквито са, или преминаваме към нови значително по-строги мерки, каквито има почти в цяла Европа с оглед овладяване на ситуацията", заяви доц. Ангел Кунчев.

Най-голям натиск върху системата има в Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Търговище и Шумен. От леглата за интензивно лечение най-голям процент на заетост има в Плевен и Разград, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. 

Междувременно стана ясно, че в Русе, Велико Търново и Кюстендил няма да се разкриват специални болници за лечение на Covid-19, а причината е липса на специалисти, съобщи БНР. Новината идва дни, след като здравният министър разпореди във всеки областен град да бъде обособена поне една болница изцяло за пациенти с коронавирус и поне една за пациенти без вируса. 

Пациенти починаха на стълбите пред болница в Пловдив, започва разследване

В София ще се обсъди поетапното връщане на учениците в клас. "Не можем да върнем всички ученици след 27 ноември", обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

В столицата работят 9 COVID отделения в общинските центрове. "Трябва да намалим натиска към болниците. Това е причината да направим кабинети в ДКЦ-тата. В 9 от тях вече има кабинети, днес започва да работи и такъв във 24-то и 25-то ДКЦ. Така поликниниките за изследвания ще станат 11. Това са половината от общинските клиники", обясни Фандъкова.

Градският транспорт в София работи по зимно часово време, а метрото пътува с 40% от капацитета си. За автобус №65, за който се появи информация, че има струпване на хора, ще бъде осигурен допълнителен курс, увери столичният кмет. 

Снимка: БГНЕС

Данните за последното денонощие. 3938 са новите случаи на COVID-19 у нас при направени 9994 PCR теста за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. 39,5% от направените тестове през последните 24 часа са положителни.

В болница са настанени 5629 от заразените, а от тях в тежко състояние и в интензивни отделения са 313 души. Излекуваните за последното денонощие са 944.

Корнелия Нинова и 32 депутати от БСП се включват на първа линия в борбата с COVID-19. Това обяви лидерът на левицата във Facebook. Доброволците от БСП ще бъдат разпределени на три групи в COVID отделения в цялата страната. 

Депутатите от ГЕРБ, сред които и председателят на парламентарната група Даниела Дариткова, също стават доброволци на първа линия в COVID-отделенията в Бургас, Ловеч, Шумен, Перник, Враца и Русе, обявиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Предложените от Комисията за борба с COVID-19 строги мерки в Община Благоевград предизвикаха задочен сблъсък между общинските съветници и кмета Румен Томов, който вижда в пълното затваряне риск за бизнеса и доходите на хората.

Благоевградският кмет против пълно затваряне на областта

Вчера Комисията предложи затваряне на всички обекти за срок от три седмици с изключение на аптеки, банки, хранителни магазини и държавни структури. Предложен беше още и вечерен час за учениците – 20.00 часа.

Реакцията на благоевградския бизнес не закъсня – на брифинг пред общината дойдоха и ресторантьори, които заявиха, че обсъжданото затваряне на търговските обекти, ще се отрази много негативно върху икономиката на града. Кметът Румен Томов категорично заяви, че не одобрява тези предложение и действията на комисията са „необмислени и прибързани“, съобщи bTV.

Над 25 ноември Общинският кризисен щаб ще заседава и ще гласува предложенията на комисията от общинския съвет.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 BrandonImins 02:22, 17 дек 20

Hi, here on the forum guys advised a cool Dating site, be sure to register - you will not REGRET it Love-Angels

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама