Коронавирусът в България: Млад мъж почина в Бургас след дълго лутане между болници

19:55, 21 ное 20 25 4382 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Млад мъж в Бургас почина след дълго разкарване между няколко болници.

Той е бил с диагноза двустранна пневмония, но след смъртта му се оказал и с коронавирус. Мъжът не е получил спешна лекарска помощ, защото първоначално тестът му за коронавирус бил отрицателен, съобщи БНТ.

Пациентът е препращан към няколко болници и с часове е чакал да бъде приет, а когато това най-накрая станало, вече било късно и не успели да го спасят.

Електронното направление и рецепта ще са готови до седмици

Електронното направление и рецепта ще са готови до няколко седмици. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV.

"За първото личните лекари трябва да се присъединят към системата, което се оказа малко по-сложно, а за второто – има дълга номенклатура от лекарства, която трябва да се въведе. Като софтуер са готови", поясни той. Дончев обясни още, че внедряването на системата не е толкова просто – има усилия и адаптиране, но ще се случи.

Коронавирусът у нас: РЗИ връчва предписание за карантина с SMS или e-mail

Вицепремиерът коментира, че здравната система е подложена на неимоверен натиск, но се справя засега. Относно по-строгите мерки заяви, че няма страх те да се наложат, но нямало нужда засега. Той обясни, че е важна самоотговорността към себе си и другите, за да не се стига до критични ситуации в болниците, както и че няма как всеки човек да се следи спазва ли мерките за носене на маска и дистанция.

Според Дончев в началото на пандемията у нас всичко е било неясно, затова и властите са имали по-строги решение относно карантината, а сега има повече опит и е изграден алгоритъм как да се действа при заболели от коронавирус.

Относно предстоящите избори Дончев заяви, че няма намерение те да се отлагат. Но се мисли как да се проведат така, че да има минимален риск за населението.

Данните от днес

3983 нови случая на COVID-19 са регистрирани през последното денонощие у нас при направени 9 786 PCR теста. Това показват данните на Националния информационен портал. Положителните проби са 40.7% от изследваните.

Активните случаи са 81 252, от които 5 942 са хоспитализирани. В тежко състояние и в интензивни отделения са настанени 383 души.

През изминалото денонощия са починали 129 души.

Излекувани са 1061 души. 

В София новозаразените са най-много - 1031, следват Пловдив с 409 нови случая и Стара Загора - с 315.

"Само за три седмици броят на хората, които са постъпили в болница, е нараснал с над 1300 души. Това е огромен натиск към здравната система, към болниците в София. Първата седмица имаме над 500 души повече, втората седмица - около 500 души, третата седмица вече е малко над 140 души. Това означава, че здравната система и болниците с много усилия и с много организация успяха да дадат възможност на хората да се лекуват", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Относно коледните базари са заложени много строги изисквания и стриктно се проверява за спазване на мерките, категорична беше Фандъкова. "Единият от базарите вече е отложен, този на площад "Славейков". Следим коледния базар в Градската градина. За съжаление това, което видях, не ме удовлетворява. Ще проверим и днес дали организаторите могат да осигурят спазването на мерките, ако това не се случи, ще го затворим", каза градоначалникът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама