Няма да бъде уволнена учителката от скандалния клип с агресия в клас

14:25, 20 ное 20 25 1616 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Учителката, упражнила физическа агресия срещу седмокласничка в разложкото село Горно Драглище, няма да бъде уволнена. Със заповед на директора ѝ е наложено административно наказание, съобщи БНР.

Проверките в училището бяха предизвикани, след като Райка Калоянова, която е преподавател по български език и литература в основно училище "Неофит Рилски", бе заснета да скубе и обижда ученичка заради повредена врата. От клипчето, разпространено в социалните мрежи, се чува, че учителката крещи и се заканва с: "Ще те хвана за косата и ще те вейна там през вратата".

Агресия в клас: Учителка скубе и обижда ученичка заради повредена врата

Три дни на място работиха експерти от Регионалното управление по образование и Агенция за закрила на детето. Междувременно в района стартираха две подписки - едната в защита на преподавателя с близо 800 подписа в нея, а другата с искане тя да бъде уволнена от работа заради недопустима физическа разправа с ученичката. За това настояват близо 150 жители на селото и близките населени места. И двете подписки са внесени при директора на училището Бойчо Пукнев, който вече е издал заповед за наказание на учителката.

„Има наказание, не е уволнение, а административно наказание“, каза той.

От вчера като медиатор за преодоляване на напрежението в училището и със семейството на ученичката работи и пасторът на Българската Божия църква в Разлог Асен Христов.  

Часове след появата на клипа в интернет директорът на училището Бойчо Пукнев направи изявление пред регионалния сайт "Инфомрежа", в което заяви, че ще се самосезира. Самата учителка също направи изявление по случая пред Нова телевизия. Тя обясни реакцията си с желание да предотврати бъдещи инциденти заради повредената врата

"На клипа се вижда, че момичето стои, а аз ѝ разрошвам косата. Изобщо не е това, което се вижда от тази страна, че аз размахвам ръце и я бия", каза Калоянова. Майката на момичето от своя страна твърди, че дъщеря ѝ обяснила, че е ходила до тоалетна. Вратата пък отдавна била развалена и се затваряла сама от течението.

От друга страна, учители заявиха пред БНР, че ударената ученичка има проблемно поведение и е много арогантна, но родителите не предприемат мерки.

Това е поредният случай на подобни инциденти в училище. Припомняме, че юни месец отново се появи в социалните мрежи видеоклип на ученик, който се държи агресивно с учител от пловдивска гимназия. А миналата година имаше сигнал за 11 годишно дете бито от преподавателя си. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама