Кога човек започва да се чувства стар?

19:37, 19 ное 20 / Любопитно 25 2203 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Казват, че възрастта е по-скоро състояние на ума, отколкото дата в акта ви за раждане, но ново проучване сред 2 000 американци над 40 години оспорва това схващане. Според изследването средно човек започва да се чувства стар на 47-годишна възраст. По същия начин средният респондент започва да се тревожи истински за свързаните с възрастта телесни промени на около 50 години, съобщава „Стъди Файндс“, цитиран от БГНЕС.

Неумолимият ход на времето очевидно е голямо притеснение за много хора. Като цяло 65% казват, че остаряването е сред основните им страхове. Почти половината казват, че най-вече са загрижени за нарушението на умствените функции, които толкова често идват с напредналата възраст. 64% се притесняват, че техните мисловни способности няма да продължат толкова дълго, колкото физическото им здраве.

Изненадващо, повечето участници не са толкова загрижени от загубата на младежкия си вид. Само един от четирима загрижен дали ще изглежда привлекателен в напреднала възраст. Всеки четвърти човек се притеснява и че ще загуби бодростта и духовитостта си, след като остарее.

Две трети казват, че паметта им вече не е това, което е била някога.

Какво ядем и пием влияе на това, което помним

„Докато повече от половината от анкетираните правилно са установили, че прекомерната консумация на алкохол, пушенето на цигари и липсата на сън ускоряват скоростта на загуба на част от паметта, която се случва с напредването на възрастта, само 41% смятат, че лошите хранителни навици също оказват влияние“, казва изпълнителният директор на „Elysium Health“ Ерик Маркотули.

„Въпреки общото разбиране, че Омега-3 са полезни за здравето на мозъка, 80% от хората не получават двете седмични порции мазна риба, препоръчани от специалистите по хранене", каза той.

За съжаление, целият стрес и безпокойство, причинени от COVID-19, затрудняват поддържането на здравословен начин на живот. Откакто е започнала пандемията, 38% споделят, че спят по-лошо, над 20% се хранят по-нездравословно и 14% пият повече алкохол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама