ДПС поиска проверка на всички НПО-та, занимаващи се с дарения

19:50, 19 ное 20 25 2256 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

ДПС настоя парламентът да възложи на Сметната палата проверка на всички неправителствени организации (НПО), занимаващи се с дарителска дейност. Причина за това стана журналистическото разследване, които изнесе смущаващи данни за една от дарителските платформи.

ДПС предлагат да се създаде държавно сдружение, през което да минават всички дарителски акции в страната, което са нарекли условно "Дари.бг". Идеята им е то да бъде създадено към Министерството на труда и социалната политика, но не е задължително да бъде изцяло държавно. Издръжката му обаче трябва да се поеме от държавния бюджет, за да може даренията да отиват единствено за целта, за която са направени, развиват в мотивите си от партията.

Управляващите намират идеята за интересна, но няма да я подкрепят. „Съгласно закона държавата може да подпомага и насърчава такива юридически лица, извършващи дейност в обществена полза, но не може самата тя да бъде неправителствена организация“, коментира председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, цитирана от БГНЕС.

Идеята среща и други противници

Над 1 милион лева от държавния бюджет ще бъдат предоставени на съмнителни сдружения, сигнализираха  по-рано от Българския дарителски форум в отворено писмо до Народното събрание. Притесненията им са, че не са описани критериите, по които ще бъдат финансирани двете неправителствени организации. Предложенията са направени между първо и второ четене на закона за бюджета, който се разглежда от бюджетната комисия.

Те посочват, че е предвидено държавно финансиране на стойност 1,116 млн. лв. през бюджета на социалното министерство за платформата „Дари.бг“. Посоченото сдружение няма интернет сайт, няма публична информация за минали или текущи инициативи, не е налично в Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ), няма информация дали е в процес на регистрация и какви са неговият характер и цел. Единствено от наименованието на организацията можем да съдим, че дейността му има общо с дарителство, но не сме запознати с нито една кампания, реализирана от посоченото сдружение“, пишат от сдружението и допълват, че никъде не се обяснява кое налага държавното финансиране на „Дари.бг“.

Второто предложение за държавно финансиране е внесено от Йордан Йорданов („Обединени патриоти“) и група народни представители. Коалиционният партньор на ГЕРБ предлага по бюджета на образователното министерство да се отпуснат 35 хил. лв. за Добруджански научен институт. В мотивите е посочено, че институтът е регистриран през 2017 г. и поради липса на средства за неговата дейност такива следва да бъдат отделени от държавния бюджет.

Същевременно няма публична информация за посочения институт и неговите текущи дейности, формата на неговото управление и начина на разходване на средствата му. Не е откриваема регистрацията му в регистъра на ЮЛНЦ. Посоченият институт няма сайт, който да предостави повече информация. Той не е акредитиран от Националната агенция за оценяване и акредитация“, пише в писмото на Български дарителски форум.

С друго предложение на патриотите се предлага т.нар. Македонски научен институт да получи директно финансиране от държавата чрез образователното министерство на стойност 100 хил. лв.

"Прави впечатление, че Македонският научен институт не е акредитиран научен институт от държавата в лицето на Националната агенция за оценяване и акредитация, като същевременно е в тесни връзки и осъществява съвместни дейности с посочения по-горе Добруджански научен институт (единствената информация за втория е от интернет сайта на първия). Македонският научен институт има сайт и достъпен устав, но в устава не е посочен начинът на разходване на средства“, обясняват от дарителския форум. 

Според дарителската организация с повече от 1 млн. лв. се увеличава сумата в бюджета за „Субсидии и други текущи трансфери за юридически лица с нестопанска цел“ – от 4 704 000 лв. на 5 802 000 лв. Не е ясно обаче какви са мотивите, които решават кои организации ще получат допълнително финансиране от бържавния бюджет.

„ХелпКарма“ задържа пари, ако станат ненужни

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама