„ХелпКарма“ задържа пари, ако станат ненужни

22:17, 14 ное 20 25 3029 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Пари на дарители престояват в платформата „ХелпКарма“ дори ако необходимостта от тях е отпаднала. Това става ясно от третата част на разследването на bTV за дейността на платформата за събиране на дарения. В излъчения тази вечер епизод се дават три примера на обща стойност около 1 млн. лв. - пари, които скоито платвормата разполага за неопределен срок, с възможност никога да не бъдат изплатени.

Разследване: „ХелпКарма“ плащали колосални заплати и давали заеми от даренията

„ХелпКарма“ е регистрирана като фондация в обществена полза през 2017 г. от Константин Кръстев. Според Кръстев оттогава досега през нея са дарени 21 млн. лв., от тях около 13,5 млн.лв. са достигнали до хората в нужда. А по сметките на фондацията има около 5,2 млн. лв. към 22 октомври.

Как дарения към „ХелпКарма“ отишли за части на колело?

От писмата до bTV става ясно какво се случва, когато човекът, за когото се събират пари, почине. В този случай „останалата сума по кампанията се прехвърля по други спешни кампании от същата категория“. Оказва се, че от фондацията не спазват това свое условие. Вместо за „спешни кампании“ парите, дарени за лечението на деца, които са починали, виждаме, че се харчат за покупка на дрехи, плащане на наеми и прегледи при зъболекар. Тези разходи са отчетени в кампания, създадена от самата фондация в подкрепа на родители, които са изгубили децата си

Оказва се, че компанията организира дарителски акции за деца на своите служители. Така чрез кампании за двете деца на Ралица Енева, член на управителния съвет на „ХелпКарма“, са събрани над 10 хил. лв. Като едната от тях е за закупуване на части за колело.

Създателят на фондацията „ХелпКарма“ Константин Кръстев отрича средства от кампаниите да са предоставяни на компания за бързи кредити, на която той е учредител и акционер. От финансовото дружество също твърдят, че той от години не се занимава с оперативна работа при тях. От разговора с Кръстев обаче се разбира, че част от даренията са отивали за погасяване на бързи кредити, теглени от получатели на помощта.  В същотото време има и транзакции от компанията за бързи кредити към „ХелпКарма“, тъй като първата е генерален спонсор на кампанията срещу COVID-19.

От „ХелпКарма“ вече определиха разследването като едностранчиво и манипулативно, а прокуратурата обяви, че ще провери дали в случая има престъпление.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:18, 15 ное 20

Престъпления има, но най-тежкото е моралното такова! За другите видове в Родината ни наказания няма! Но няма как да не срещнеш кармата накрая, дами и господа, неизбежно е !

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама