Какви маски да носим и в какви случаи

22:00, 19 ное 20 / Любопитно 25 2691 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Какви маски да носим и в какви случаи? Въпросът е важен и понякога животоспасяващ. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев даде напътствия пред БНР.

В момента има достъп до три вида маски. Едните са направени от тъкан - даже някои хора си ги правят вкъщи. Вторият клас са т.нар. "хирургически маски", медицински маски. На трето място са маските с много висока степен на защита – това са маски, които са главно за хората, работещи с болни, работещи в лабораториите с инфекциозен материал от коронавирус.

„За всеки образован и добронамерен човек е ясно, че маската защитава. Второ, което е научният факт, е, че маската не защитава 100%. Освен маската трябва да се спазва отстояние, трябва да не се вика, да не се събират много хора. На закрито винаги да се носи маската“, обясни Кантарджиев.


Снимка: БГНЕС

В градския транспорт

"Медицинската маска напълно удовлетворява изискванията за противоепидемичните мерки. В градския транспорт, ако всички носят правилно маските, вероятността за заразяване е сведена до минимум. Трябва да се възпита една нетърпимост към хората, които носят неправилно маската си и носът им стърчи отвънка, и към хората, които демонстрират неуважение към другите и не ползват маски. Те не поставят в риск толкова собственото си здраве, колкото здравето на околните", посочи Кантарджиев.

"Невъзпитаните и недисциплинирани хора трябва да бъдат санкционирани или просто трябва да има обществена нетърпимост към тях, защото те представляват риск за общественото здраве", категоричен е той.

Контролът е ангажимент на ЦГМ. От там организират и хигиенните мерки по време на транспортиране, както във влаковете това е ангажимент на БДЖ.

Маските от коя материя предпазват най-добре от COVID-19?

В офисите

"В офисите загрижените за здравето си или работодателят ще дадат пари (1000 - 2000 лв.) за някакъв уред, който сегрегира въздуха, ако работят повече от двама души в едно помещение. Това е един уред, който се нарича "студена стерилизация на въздуха" с UV-C светлина. Просто уред, който прекарва въздуха от стаята през едни тръби, където UV-С светлината убива всички микроорганизми – в т.ч. спорите на плесени, бактерии и коронавируса. Второ, в офиси, където работят повече от двама души, е добре на всеки един час 5 мин. да се отваря за кратко прозорецът, за де се смени въздухът. Отстоянието също е важно", обясни Кантарджиев.

Според Кантарджиев защитни екрани от плексиглас са много добро решение за намаляване на опасността от заразяване. Особено за места, където се приемат много хора или се приемат посетители (магазини и др.).

Маските стават задължителни в класните стаи

В училищата

"Да кажем на майките – хубаво е в часовете, когато се ползват маски, на два или три часа те да бъдат сменявани. Най-добре е маските да са в различен цвят и да се знае по часове с кои маски са. Това е една хубава идея, защото хирургическата маска след 2-3 часа овлажняване е загубила част от предпазните си свойства“, обясни той.

Най-важното е да не се плашим – сериозно и трезво да посрещаме предизвикателството" – апелира проф. Кантарджиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама