Повечето българи не планират почивка през зимата

11:15, 19 ное 20 25 1606 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

59,5% от българите не планират почивка през зимата. Това показва проучване на „Галъп интернешънъл“ сред 1000 пълнолетни българи преди старта на зимния туристически сезон.

Едва 11,5% от българите възнамеряват да ползват някакъв вид туристическа услуга в зимния сезон. Условно това се равнява на около 600 хиляди души. Други 23% планират да почиват, но по-скоро на гости на роднини и познати или в собствени вили, къщи или други подобни. Това са около 1.3 млн. души.


Снимка: "Галъп"

Около 60% от възнамеряващите да почиват като туристи тази зима се канят да празнуват коледните и новогодишните празници в България. Това са близо 400 хиляди души. Пет пъти по-малко пък са онези, които планират да прекарат Коледа и Нова година като туристи в чужбина.

Още помощ за туризма: 9% ДДС и лифтовете

Извън коледните празници, на ски или друг тип почивка през зимата планират да отидат като туристи в България около 260 хиляди души. СПА, винен, културно-исторически и пр. туризъм в България планират общо около 500 хиляди българи.

Средната планирана сума за зимна почивкае 1252 лв., а преди година е била 985 лв. Вероятно ръстът на сумата сега се дължи и на факта, че ще пътуват най-вече по-платежоспособните българи. Средната планирана продължителност на почивката е около 6 дни.

Ски сезон ще има, увери министърът на туризма

Усилията на ресорното министерство и на министъра Мариана Николова се оценяват по-скоро положително. Общата оценка за посоката на развитието на българския зимен туризъм остава добра в очите на българите - 48,8% казват, че той се подобрява, срещу 21,7% които смятат, че не се подобрява.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама