Ски сезон ще има, увери министърът на туризма

10:32, 11 окт 20 / Политика 25 2165 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Тази година ще има ски сезон, но трябва да се спазват конкретните указания за безопасност и стерилност, каза пред БНТ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Според нея хората търсят по-малки места за настаняване, с повече дистанция и туризмът се приспособява към това. Очаква се чуждите туристи да са предимно от Балканите.

От кризата най-пострадалите са в туризма със спад от 30.1%, транспорта - 18.2% и 15.7% - преработвателната промишленост.

80% загуби за българския туризъм през летния сезон

Тази година над 900 000 българи са посетили нашето Черноморие, общият брой посещения в страната е 2 700 000 българи и 1 100 000 чужденци, в Албена и Златни пясъци се е почувствал най-остро спадът от туристи от други държави. "Но ние видяхме и бум на туристи по Южното Черноморие, както и бум на СПА курортите", отбеляза Николова. По думите ѝ в тези нови обстоятелства само най-гъвкавите в бизнеса ще оцелеят, тези, които прилагат нетрадиционни практики. И отново наблегна на предпазните мерки.

"Мярката 60/40 ще бъде удължена до края на годината, като има и варианти да продължи и през следващата година", каза министърът на туризма.

"За сектор туризъм тази мярка се трансформира в 80/20 с допълнителната помощ от 290 лв., която се дава, и това позволява да се запази заетостта в условията на тежката зима, която предстои в условията на икономическа криза и пандемия. Тенденцията е да се запази нивото на безработица. В сектор "Туризъм" за първото полугодие има 5% намаление на безработните", каза Марияна Николова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама