Ябълка отпреди 4000 години откриха археолози във Виена

21:32, 18 ное 20 / Любопитно 25 2479 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Няколко дни преди Деня на Ябълката, който в Австрия се чества във втория петък на ноември, Университетът за природни ресурси и науки за живота, BOKU, във Виена и общинското предприятие "Археология" направиха сензационно откритие в района Оберлаа. В яма с отпадъци откриха остатъци от сушени ябълки на 4000 години.

По време на разкопките на неолитно селище бяха открити остатъци от овъглена дива ябълка. Земеделското селище датира от 2400 г. пр. н. е. Това е най-древното доказателство за наличие на ябълки на територията на днешна Виена.

Разкопките показват, че тази дива ябълка е била умишлено донесена в селището от околните гори и вероятно е била складирана за зимата. Ябълката е разрязана наполовина и очевидно изсушена, обяснява Мариан Колер-Шнайдер, която е археоботаник в BOKU и има дългогодишен опит в проучването на растителни останки от археологически обекти.

Учените познават подобни находки от Швейцария, където, нарязани на половина, дивите ябълки са били нанизвани на лико и са сушени за зимата, пише БГНЕС.

През неолита дивите ябълки са били високо ценени и са служили като незаменими източници на витамини през зимните месеци. Възможно е ябълките от Обрлаа също да са паднали в огъня, докато са били сушени в пещ, а след това да са изхвърляни на боклука, където след 4000 години са открити.

Намерената ябълка определено е европейска дива ябълка (Malus sylvestris), която е прародителят на днешната ябълка, твърдят учените. Първите култивирани ябълки са дошли в Европа от Централна Азия едва хилядолетия по-късно, кръстосвайки се с местните диви ябълки.

Подновяват се разкопките на ахтополския манастир „Свети Йоан Предтеча“

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама