Коронавирусът в България: Ще има болници с пациенти без COVID

18:14, 17 ное 20 25 3742 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Във всеки областен град у нас ще бъде обособена поне една болница изцяло за пациенти с COVID и поне една за пациенти без COVID. Това е наредил здравният министър на областните управители, които до края на седмицата трябва да дадат отговор кои са избраните лечебни заведения, съобщи БНТ.

Стъпката се налага, тъй като преминахме границата от 600 заразени на 100 хиляди души. „Изпратено е писмо на областните щабове, които да проведат заседание и да дадат отговор коя болница на територията на тяхната област да стана пациенти с COVID и тя да осигурява достатъчен брой профили, така че да се гарантира достъпно, ефективно лечение на пациенти с COVID и коя да е чиста, която също да осигури достатъчен брой профили в областта, за да гарантира достъпно качествено и ефективно здравеопазване“, заяви проф. Костадин Ангелов.

Здравният министър готви план за ваксиниране на рисковите групи

България прави необходимото по линия на Европейската комисия, за да се гарантира най-добрата възможност за тестване, заяви след работно съвещание с министри от кабинета премиерът Бойко Борисов. Като правителство ще осигурим всички видове ваксини, които предлага ЕК“, категоричен бе премиерът.
Борисов възложи на здравния министър проф. Костадин Ангелов да изготви план за ваксинирането на рисковите групи от населението, когато страната ни вече разполага с одобрените ваксини. Министърът на здравеопазването увери, че е създадена необходимата организация за гражданите, които пожелаят да се ваксинират, съобщиха от правителствената информационна служба.
 
Има ли недостиг на лекарства? Ангелов докладва на премиера, че има логистика за осигуряване на допълнителни количества медикаменти за лечението на коронавируса, както и възможността за преместване на препарати от едно лечебно заведение в друго. „Нямаме недостиг на национално ниво на определените за заболяването лекарствени продукти, в момента сме създали организация за внос на допълнителни количества от необходимите препарати".
 
„Тези няколко месеца трябва да преодолеем тази криза. Стотици милиони отиват в здравната система. За лекарствата, за които говорим, всичките те се плащат допълнително“, коментира премиерът Борисов и акцентира, че страната ни разполага с 46 000 легла за активно лечение. „Така че като държава с болнични легла ние имаме огромна база. Но трябва да се съсредоточите върху хората със съпътстващи заболявания, те да влизат в болница. Защото тези 14-дни за заболелите с коронавирус са много тежки“. 
 
Данните за последното денонощие. 3 519 са новите случаи на COVID-19, на базата на 7 934 PCR теста. 44% от тях са показали положителен резултат, най-високият процент от началото на пандемията у нас. Най-голям е броят на регистрираните нови случаи в столицата – 1 163, следвана от Пловдив с 311 и Благоевград с 224.
 
Общият брой на заразените от началото на пандемията в страната e 101 770, а над 30 300 са се излекували. 
 
152 души са загубили битката с болестта за последното денонощие. Излекувани са 942 души. 
Активните случаи са 69 171, от които хоспитализирани - 5 353 души. Настанените в интензивни отделения са 288.

22 служители в Спешна помощ в Благоевград са заразени с COVID-19. По- голямата част са шофьори на линейки. Спешният център има 17 мобилни и 9 стационарни екипа, които обслужват цялата територия на областта. На смяна се получават по 90 повиквания през телефон 112, а още около 120 души минават през кабинетите на центъра, съобщи bTV.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама