Компютърните игри ни правят по-щастливи

21:00, 16 ное 20 / Любопитно 25 1403 Цветилена Симеонова
Снимка: CanStockPhoto

Хората, които играят компютърни игри за по-дълги периоди от време, са по-щастливи от тези, които не играят, сочи проучване на университета Оксфорд.

Интернет институтът към учебното заведение се е фокусирал върху две игри – „Анимал кросинг“ на „Нинтендо“ и „Растения срещу зомбита“ на „ЕА Геймс“. Създателите на игрите са споделили с учените анонимни данни за това колко време отделя всеки играч. Тези данни били въведени в допитване, на което по-късно играчите отговаряли.

Българските ученици са с високи нива на употреба на дрога, хазарт и социални мрежи

В проучването са взели участие общо 3274 геймъри, като всички са били над 18-годишна възраст. При сравняване на данните станало ясно, че хората, които играят „Анимал кросинг“ по четири часа всеки ден, е по-вероятно да се чувстват по-щастливи от тези, които не играят, съобщи bTV.

Необичайното е, че редица проучвания през годините сочат точното обратното – повечето геймъри се чувстват нещастни, но с тези игри е различно. Според учените от Оксфорд това се дължи на причината, че и двете игри са със социални дейности. И в двете игри геймърите общуват с различни герои, управлявани от други геймъри.

Въпреки това учените подчертават, че геймърите, които искат да играят игри, за да избегнат стресови ситуации в живота си, казват, че продължават да са нещастни.

Сега учените от Оксфорд апелират към повече компании за компютърни игри да споделят анонимните си данни за играчите, за да може да бъде направено още по-мащабно проучване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!