Иван Костов: Македония има проблем с ЕС, а не с нас

18:00, 14 ное 20 / Политика 25 3033 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Македония има проблем с Европейския съюз, а не с нас. Те трябва да го решат, ако искат да бъдат приети. Това каза бившият премиер (1997-2001) Иван Костов пред "Дарик радио".

"Те не разбират колко са далече от европейските ценности и от готовността им за членство", добави той. По думите му договорът за добросъседство не се изпълнява от Скопие и съседите ни не изпълняват условията за преговорите за членство в ЕС.

София блокира Скопие по пътя към ЕС

"Добросъседските отношения не могат да се изграждат на митове и лъжи за миналото. Не може да се отрича общата история, не съвместната, както те го наричат", посочи Костов, цитиран от Mediapool.  

Според него нито декларацията, подписана с Любчо Георгиевски, нито договорът от 2017 година, на базата на тази декларация, се изпълнява от Скопие. Той уточни, че във времето, в което декларацията е подписана нищо повече не е могло да бъде направено по отношение на двустранните ни отношения, заради тежкото индоктриниране в Република Македония, което продължава и до днес.

Костов каза още, че каквито и договори да се подпишат, в Македония няма да бъдат положени съответните усилия те да се изпълняват и причината за това са тежките дефицити и зависимости, които имат в съседката ни и които са наследени от комунистическото минало на общата държава Югославия.
 

Българите искат Северна Македония в ЕС, но повече си искат Гоце Делчев

Бившият премиер определи позицията на европейските държави по този проблем като незаинтересовано безразличие. По думите на Костов политиците в Северна Македония се опитват чрез европейските държави да окажат натиск върху София за промяна в нашата позиция.

Той препоръча на Министерството външните работи една по-активна политика към нашите партньори в ЕС, за да стане ясна българската позиция

Костов каза още, че вицепремиерът Красимир Каракачанов печели популярност, карайки се на съседските политици, но "перченето на ВМРО няма да даде резултат".

Каракачанов: Скопие подцени ситуацията, но ние няма да отстъпим

Според него преговорите между Македония и българското правителство трябва да продължат, но с променен фокус - договаряне на пътна карта, с която съседката ще се задължи да изпълни всички условия, за да стане член на ЕС.

"Ако преговорната си рамка, те не я съгласуват с нас, и тя не залегне в специална глава, българското правителство трябва ясно да заяви, че ще отлага подкрепата ни за тяхното членство докато не отстъпят", добави бившият премиер. 

Според Костов през декември началото на преговорите трябва да бъде отложено. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама