София блокира Скопие по пътя към ЕС

16:49, 06 ное 20 / Политика 25 3337 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България няма да приеме предложената към момента преговорна рамка за Република Северна Македония и проекта на декларация към нея. За това е уведомила днес страната ни Европейската комисия. Причина за това е липсата на гаранции за изпълнение на поставените от страната ни условия.

Същевременно България благодари на Германското председателство на Съвета на ЕС и на комисаря по разширяването Оливер Вархей за конструктивния подход и всекидневната съвместна работа в търсене на решение, което все още не е изключено да бъде постигнато въпреки кратките срокове.

Засега спираме Северна Македония по пътя за ЕС

„За България е неприемлив вариантът условията ни към Република Северна Македония да бъдат поставени в декларация на Съвета на ЕС, съпътстваща преговорната рамка. Декларацията на Съвета не е правно обвързващ инструмент и не дава търсените от България юридически гаранции. Такива гаранции бихме имали, ако нашите искания бяха отразени в текста на Преговорната рамка, за което и настояваме", посочват от Министерство на външните работи.

Скопие определи това като нарушение на Договора за добросъседство

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обвини България в неприятелство и нарушаване на Договора за добросъседство. 

„Имаме първата блокада от страна на България. Днес беше нарушен чл. 2 от Договора, ние досега не сме нарушавали нищо. Това е първото неприятно усещане. Трябва да бъдем разумни и да решим спора по приятелски начин...Щастлив съм, че имаме подкрепата на Германия”", заяви Заев. По думите му съгласно чл. 2 от Договора за добросъседство, България трябва да подкрепя Северна Македония по пътя към евроинтеграцията.

Справка обаче показва, че Заев некоректно цитира чл. 2 от Договора. Според македонския премиер член 2 гласи, че България трябва да подкрепя интеграцията на СР Македония, но там е написано, че София трябва да споделя своя опит с цел СР Македония да изпълни необходимите критерии.

В чл. 2 от Договора е записано следното: „Българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз и ще подкрепя Република Македония за получаване на покана за членство в НАТО“.

Според него не трябва да се драматизира, независимо, че от българска страна посланието не е положително. Премиерът е оптимист, че по време на следващите две срещи на работните групи може да се стигне до сближаване на позициите и се надява на положителен изход от срещата с българския премиер Бойко Борисов в понеделник. Заев припомни, че между двете страни има интензивен диалог, особено между двете министерства на външните работи, изразявайки увереност, че ще бъде намерено решение.

Македонският премиер повтори, че няма да бъде сключено ново споразумение или анекс, но това е разяснение, което може да се даде под формата на изявление, писмено или устно, с крайната цел да се придвижат нещата напред.

Скопие не иска анекс към договора с България

„Имаме договор, в който трябва да използваме всички онези важни и перспективни моменти, които съществуват в него. Това е моделът, че имаме част от историята, която е обща, а част от нея е отделна. Трябва да използваме модела на общата история и чрез него да намерим начините на онова, което искаме да утвърдим. Ако бъдем умни, това, което подписахме през 2017 г. може да бъде чудесна възможност за намиране на решение. Историческите въпроси трябва да бъдат решавани от комисията и виждаме, че тя работи“, подчерта Заев, цитиран от БГНЕС.

Следващата среща на Смесената българо-македонска комисия е планирана за 5 декември, а за следващата година са предвидени още 5 срещи.

„Убеден съм, че българският народ мисли доброто на македонския народ. Вярвам, че българското правителство и президентът Румен Радев в края на деня ще искат да помогнат на интеграцията на Северна Македония в ЕС и това ще върви. Оставаме верни на приятелството и целия процес, защото само приятелството носи напредък, перспективи и ползи и за гражданите на СР Македония, и за гражданите на България и вярвам, че в такъв дух ще продължат и разговорите. Вярвам, че и с помощта на германското председателство през декември ще успеем да проведем и първата междуправителствена конференция“, каза Заев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама