Великобритания спира от 2030 г. продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили

17:01, 14 ное 20 / Свят 25 2296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският премиер Борис Джонсън планира да обяви следващата седмица забрана за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 г., пет години по-рано от предвиденото.

Великобритания първоначално планираше да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2040 г., като част от усилията за намаляване на емисиите на парникови газове, и през февруари Джонсън свали с пет години по-рано крайния срок.

Позовавайки се на неидентифицирани данни от индустрията и правителството, "Файненшъл таймс" пише, че Джонсън сега възнамерява да премести датата още по-рано - към 2030 г. - в реч за политиката в областта на околната среда, която се очаква да изнесе следващата седмица, пише БГНЕС. Би Би Си също съобщи за подобен план по-рано в събота, без да посочи източници.

Първа улица в Лондон без коли с бензинови и дизелови двигатели

Говорителка на "Даунинг Стрийт" 10 отказа да коментира информациите или съдържанието на предстоящата реч на Джонсън.

"Файненшъл таймс" заяви, че не се очаква новият график да се прилага за някои хибридни автомобили, които използват смес от електрическо задвижване и изкопаеми горива и все още могат да бъдат продавани до 2035 г.

35% ръст в продажбите на коли на ток в ЕС

Краят на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили ще отбележи огромна промяна на автомобилния пазар на Великобритания.

Данните в бранша показват, че автомобилите с бензинови и дизелови двигатели представляват 73,6% от продажбите на нови автомобили досега тази година, докато едва 5,5% от продажбите са за чисто електрически превозни средства, които обикновено са по-скъпи. Хибридните превозни средства от различни типове съставляват останалите продажби.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама