Борисов не цитирал лозунг от "Аушвиц", а се радвал, че отново работи

15:33, 14 ное 20 / Политика 25 2441 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Борисов не цитирал лозунг от „Аушвиц”, а се радвал, че отново работи. Така социалният министър Деница Сачева коментира скандала, последвал първата официлна поява на премиера Бойко Борисов, след като преболедува от Covid-19.

„Arbеit macht frei” в български контекст

Бойко Борисов беше 16 дни в карантина. За десет години той никога не е прекарвал толкова време вкъщи. За него да излезе навън и отново да изпълнява задълженията си по начина, по който той ги разбира, като премиер на тази държава, наистина беше свобода. Той говореше за себе си – връщайки се на работа той отново се чувства свободен., мотивира се Сачева в ефира на "Дарик радио".

Припомняме, че преди два дни министър-председателят инспектира готовия 17-километров участък от АМ „Европа“ в компанията на здравния министър и директора на "Пирогов". Докато разпалено показваше на двамата лекари красотата на афалтовия път и LED осветлението, Борисов изнесе кратка лекция за това колко важно е процесите в страната да не спират заради пандемията. Освен това нареди -  всеки, който е здрав, да работи.

Големите кавички

„Човек по човек, който е здрав, да работи. Работата носи свобода! Работата носи удоволствие! Работата носи живот!”, заяви разпалено премиерът.

„Arbеit macht frei” - „Трудът освобождава“ е може би най-разпонаваемия лозунг от един от най-мрачните периоди в историята на Германия и на света - възхода на Хитлер и националсоциализма. Именно този надпис стои на входовете на много концентрационни лагери, включително и в Аушвиц, където са унищожавани лица, обявени от нацистите за врагове на държавата и на германската нация.

Връзката с Хитлеровия режим се засилва още повече от факта, че думите на премиера дйдоха броени дни, след като се навършиха 82 години от погрома над евреите в Германия и Австрия, познат като Кристалната нощ”.

„Премиерът никога не е имал предвид подобни неща. Нека да на харесваме правителството, нека имаме нашите критки към него, но нека да не се отделяме от лоното на разума и да бъдем обективни. Обективността категорично е на страната на това, че той никога не е искал да каже подобно нещо. Хората, когато работят, имат възможност да излизат навън, да се срещат с други хора, категорична е Сачева, според която Борисов ни най-малко не е имал предвид нацисткия лозунг, когато е изрекъл тези думи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама