Рибарско училище става българския Лувър

13:30, 13 ное 20 / Култура 25 2833 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

По-звездно бъдеще за созополския остров Свети Кирик и Юлита е планирало родното министерство на културата, а идеята е меко казано амбициозна. Замисълът е островът да се превърне в средище на творчеството и българското културно наследство.

Министър Боил Банов и представители на Френската агенция за музеите, Френското посолство в България, Френския институт и посолството на ОАЕ обсъдиха концепцията на среща в Созопол, а по думите на Ерве Барбаре, генерален директор на Френската агенция за музеите, която реализира партньорства в чужбина, това е изключително място с невероятна история, която трябва да се разкаже.

Предложението за превръщането на острова в световен център на изкуствата не е ново. Подобни намерения се обсъждат от няколко години. Банов обаче изтъква, че това е първото посещение с представители на Френската агенция за музеите, френското посолство у нас, Френския институт и Посолството на ОАЕ в България. Техни специалисти ще изготвят проекта и финансовата му рамка. Пари ще се търсят както от партньорите, от националния ни бюджет и от европроекти.

Знаете, че от дълго време работим по този проект – да създадем тук, в сърцето на световната цивилизация, един остров на изкуствата, остров с музей, център, в който да има музей на археологията, на подводната археология, в който да съберем всичко, което излиза от нашето Черноморие, а това са уникални неща. А също така - и много съвременно изкуство във всичките му жанрове и видове. Целта ни е да реализираме и съчетаем еклектиката в рамките на уникалната архитектура на Военноморското училище, на старата социалистическа архитектурата на казармите, да постигнем едно съчетание на светове, на различни мечти на различни поколения, което мисля, че ще направи острова уникален обект. Всичко, ще се възстанови, експонира, разкрие, по начин, така че за туристите да има пряк достъп“, увери министър Банов.

Предишният кмет на Созопол Панайот Рейзи е искал да превърне бившето военно училище в казино с паркинг. Министър Банов заяви, че лично е попречил на такава идея. На острова има и археология, за която министърът каза, че ще бъде запазена. Ще се мисли и за възстановяването на статуята на Аполон, която е била на това място в античността.

Историята на острова 

На Свети Кирик и Юлита навремето се е помещавало така нареченото Рибарско училище. Строителството му започва през 1924 г., а е било открито през 1930-та година. Официално е предназначено за кадри и осъвременяване на риболова в Черно море. Идеята за него всъщност била малко по-различна. Заради Ньойския договор България нямала право на военноморско училище и затова кадрите от Варна се преместили в Созопол.

Свети Кирик и Юлита е единственият по нашето Черноморие, който е свързан със сушата с изкуствен вълнолом, изграден през 1927 г. Благодарение на вълнолома островът е достъпен и по суша.

Местните могат да ви разкажат и десетки загадки, свързани с острова. Предполага се, че на него се е намирало известното в древността светилище на Аполон със статуята на Каламид. От 2009 г. тук се извършват разкопки под ръководството на доц. д- р Кръстина Панайотова.

До 2005 г. на острова е имало военноморска база на българския военноморски флот. Това е и причината Свети Кирик и Юлита да бъде забранен за достъп, като военна територия. На него са изградени 38 масивни сгради с обща застроена площ над 10 000 квадратни метра, три подземни склада и хидротехнически съоръжения, използвани от Министерството на отбраната като военно пристанище.

Как се стигна до идеята за преобразяване на острова?

През 2007 г., с решение на Министерски съвет, островът е иззет от Министерството на отбраната и е прехвърлен на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Причината е една идея, според която Свети Кирик и Юлита трябва да се превърне в туристическа атракция.

Три години по-късно правителството за пореден път сменя собственика на Свети Кирик и Юлита. Този път островът е предоставен за стопанисване на Министерството на културата. Сега с нова идея – там да е най-големият Музей на подводната археология. Пари за пореден път не са намерени.

Сега е наред трета идея – островът да се превърне в част от артистичната мрежа, свързваща Лувъра в Париж и Лувъра в Абу Даби. Срещата на острова дава надежда, че този път пари може да се намерят.

В процес сме на създаване на договор, който обединява сътрудничеството между Музея Лувър в Париж и българското Министерство на културата. Готови сме да сътрудничим и с експертизата на Музея Лувър, на Лувъра в Абу Даби и на Френската агенция за музеите за осъществяването на този проект, който ще добави археологическа и културна стойност към този регион, бих искала всичко да се случи в определените срокове“, отбеляза френския посланик Н. Пр. Флоранс Робин.

А какво ще се случи на остров Свети Кирик и Юлита? Засега никой не може да прогнозира, защото посланик Робин все още не знае какво представлява обекта и какви са възможностите този проект, но е уверена в едно - визията на министър Банов не е невъзможна. 

Лувърът е най-посещаваният музей в света, но се „задъхва” от туристите

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама