Софиянци протестират срещу превръщането на централни улици в пешеходни

09:58, 13 ное 20 / София 25 2440 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Жители на София се събраха на протест пред общината. Те са недоволни от това, че централни софийски улици ще станат пешеходни и няма да могат да стигат до вкъщи с автомобилите си. Става въпрос за живущите на улиците „Съборна” и „Патриарх Евтимий”.

Протестиращите са против широчината на велоалеите и необходимостта от бус лента. Те смятат, че няма нужда да се премахват паркоместата и движението на автомобили.

Вносители на предложението е независимият общински съветник Борис Бонев. "В момента София е един от най-замърсените и най-задръстените градове в Европа. Ако искаме това да продължи, тогава да, на всяка улица ще може да се паркира, няма да има пешеходни зони", каза Бонев пред БНТ.

Граждани против превръщането на столичната ул. "Съборна" в пешеходна зона

За улица "Съборна" той обясни, че се намира в центъра, точно до централната трансферна станция на метрото, както и до някои от най-натоварените трамвайни линии. Бонев посочи, че магазините на нея имат и служебни абонаменти, на които да спират хората, които зареждат.

"Всички тези решения са от години записани във всички стратегически документи на Столичната община - във Визия за София, в Плана за устойчива градска мобилност, във всички дългосрочни стратегии", заяви общинският съветник.

Той показа и предизборната програма на Йорданка Фандъкова, в която пише, че ще се изгражда пешеходна зона от бул. "Витоша" към Градската градина. Там се казва, че до 2025 година се планира изграждането и на 160 км велоалеи. "Как ще се изградят велоалеи, ако навсякъде, където започне изграждането, стават протести?", попита Бонев.

Бонев подкрепя тези предложения, защото вярва, че софиянци искат градът да е с чист въздух, да има пешеходни зони, безопасност на движението, а не градът да е паркинг за автомобили.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама