Граждани против превръщането на столичната ул. "Съборна" в пешеходна зона

09:11, 02 сеп 20 / София 25 2322 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Живеещите и работещите на ул. "Съборна" се събраха в сдружение "Спаси Съборна" и настояват за преразглеждане на решението тя да бъде пешеходна и зоната около магазините и хотела да бъдат свободни за движение на автомобили.

Йовчо Горчев и представители на "Спаси Съборна" заявиха пред БНТ, че възражението им е срещу трансформацията на улицата и бъдещия план тя да бъде превърната в изцяло пешеходна, като, по думите им, основният им аргумент е срещу абсолютно грешните данни, представени от Столичния общински съвет.

Улица "Съборна" става пешеходна от днес

Йовчо Горчев коментира представените от СОС данни, като подчерта, че твърдението, че в два дни през месец април 2017-а, когато доброволци са извършили броене на преминалите по ул. "Съборна" автомобили са 0 на брой, е абсолютно невярно и може да бъде отнесено единствено към площад "Света Неделя". Според проучване на "Спаси Съборна" това означава, че данните са абсолютно грешни и се взема небалансирано решение за трансформацията на ул. "Съборна". Той посочи, че кадри от секюрити камерите показват действителност, различна от предоставената от СОС. Сдружението, заедно с арх. Николай Петков, е изготвило балансиран план за хармония и баланс на отделните ползватели на улицата, наречен "Съборна за всички", а не само, както е в "Спаси София" - за хората, тъй като трябва да има диалог. Планът включва всички ползватели.

По думите на арх. Петков ул. "Съборна" от години се ползва и като транспортна свързваща, както и за трафик на хора между пл. "Света Неделя" и Градската градина, а предвижданата трансформация включва "грозни кашпи и моментно разделение на улицата, което създава конфликт понеже се базира на грешно засечени данни на грешно място, подадени към Ян Геел като архитект и към новия проект на Максимилиано Фуксас на пл. "Света Неделя". Тротоарите са недостатъчни за живущите, подчерта арх. Николай Петков, затова в предлаганото от новото сдружение решение единият тротоар става 6 м, а другият се разширява на 3,50 м., както и начин колите да се придвижват максимално бързо и без да пречат на пешеходците по ул. "Съборна".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама