Геймъри изкупиха най-очакваната конзола за часове

14:00, 12 ное 20 / Любопитно 25 2109 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

Днес конзолата PlayStation 5 (PS5) на Sony излезе на световния пазар. Конзолата се радва на изключително голям интерес, макар и онлайн. Реалните продажби в първия ден са ограничени до предварителни поръчки, тъй като пандемията от COVID-19 предизвика огромен бум на търсенето на конзоли.

Sony призова клиентите си "да останат вкъщи и да направят поръчката си онлайн", тъй като не може да се гарантира, че мерките за социално дистанциране ще се спазват в магазините.

Снимка: БГНЕС

Продадоха видеоигра "Супер Марио" за рекордните 114 хил. долара

Конзолата от следващо поколение, която се продава за 500 долара или 400 долара без дисково устройство, беше разпродадена от големите сайтове за търговия на дребно в Япония, предаде агенция "Ройтерс", цитирана от „Дневник“. А в най-голямата платформа за повторна продажба Mercari Inc конзолите вече се продават за повече от 900 долара за брой.

Търсенето на PS5, която предлага авангардна графика, по-бързо време за зареждане и нов контролер с обратна връзка, бе засилено от пандемията, която предизвика бум на видеоигрите и конзолите, но и създаде напрежение във веригите за доставка. В България повечето магазини са обявили конзолата за недостъпна, а за причина посочват изчерпаната наличност.

Анализатори смятат, че недостигът на конзоли както на Sony PS5, така и на Microsoft Xbox ще продължи до 2021 г.

PlayStation 4 бе най-популярната конзола от своето поколение, с над 112 милиона броя, продадени по целия свят. Сега Sony се опитва да повтори този успех, докато навлиза в нова ера на игрите с PlayStation 5.

Снимка: БГНЕС

Голямата разлика този път е "как ще ангажираме усещанията на играчите" според Джим Райън, шеф на PlayStation. Геймърите ще получат напълно различно изживяване във външния вид и усещането на конзолата в сравнение с предишното поколение. "Тя има повече "конски сили" и работи по-бързо с по-добра графика", каза Райън пред телевизия „Би Би Си“.

Новите контролери също ще променят играта, надяват се от PlayStation. "Трябва да вземете един от тези контролери в ръцете си и ще почувствате наистина действието на изпъване на лък, пускане на стрела или стрелба с пистолет“, категорични са от компанията.

Sony твърди, че почти всички популярни PS4 игри, включително 100-те най-играни, ще работят и на PS5.

Компанията следва подобна стратегия на тази, която сработи през 2013 г., продавайки дискове и файлове за изтегляне.

Но има въпроси относно липсата на големи ексклузивни блокбъстър игри в деня на пускането, а големите заглавия се разглеждаха като една от причините за успеха на PS4 над конкуренцията. Новите заглавия като Spider-Man: Miles Morales, Demon's Souls, SackBoy: A Big Adventure, Godfall, не са особено привлекателни и ще трябва да се изчака до 2021 г., преди да се появят още игри, използващи пълните възможностите на PlayStation 5.

Sony представи PlayStation 5

Самата конзола е по-голяма и изглежда като футуристичен космически кораб. Новият контролер DualSense е бял с черни линии и с малко по-различна форма от този на PS4, но се усеща еднакво удобно в ръцете.

Под капака на бялата кутия се крие бърз SSD, който елиминира времето за зареждане и ви позволява лесно и бързо да превключвате между игрите. PlayStation 5 притежава и CPU и GPU, които поддържат 4K резолюция и честота на опресняване до 120fps, както и 3D аудио. Ще ви е необходим нов 4K телевизор, за да се възползвате напълно от всичко това, но дори и при по-стари OLED екрани веднага ще забележите някои от подобренията.

Снимка: БГНЕС

Междувременно контролерът на конзолата запазва тъчпада, светлинната лента и миниговорителя от PlayStation 4 и добавя тактилна обратна връзка и адаптивни тригъри, които могат да ви дадат различно съпротивление при натискане.  

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама