Скопие не иска анекс към договора с България

14:38, 04 ное 20 / Свят 25 1681 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Договорът за приятелство с България от 2017 г. е добра основа и рамка за продължаване на разговорите с цел намиране на решение. Това заяви говорителят на правителството на Северна Македония Душко Арсовски.

На въпрос относно искането на България за нов анекс към Договора за приятелство, той обяви, че позицията на правителството е, че няма необходимост от нов договор или анекс към съществуващия. Скопие има готовност да излезе с обяснение по този въпрос и би осъдил говора на омразата в двете държави. Арсовски призова заинтересованите страни да подкрепят този апел и заедно да предотвратят нова вълна на омраза във всяка посока, която би оказало влияние, включително на преговарящите и на историческата комисия. Според него историческите спорове трябва да бъдат решени от експертите от двете страни, които участват в работата на комисията.

Засега спираме Северна Македония по пътя за ЕС

По отношение на въпроса за македонския език говорителят подчерта, че вече е ясно, че македонският език и идентичност са потвърдени от ООН факти и правителството смята, че по тази тема не може да съществуват дилеми.

По време на днешната пресконференция той пое ангажимент да информира журналистите за детайли от разговора на премиера Зоран Заев с германския канцлер Ангела Меркел. Очаква се премиерът да изрази благодарност към Германия, която като председател на ЕС активно работи за организирането и провеждането на първата междуправителствена конференция със Северна Македония, която ще отбележи началото на преговорите за членство в ЕС.

Това е сигнал за целия регион, че по този начин се запазва доверието в ЕС, което е в интерес на всички”, подчерта Арсовски. Успоредно с това се осъществяват и двустранни контакти между министерствата на външните работи на България и на Македония, което води до укрепване на доверието и сближаване на позициите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама