Мечокът Теди пристигна от Северна Македония в Белица

18:30, 06 ное 20 / Любопитно 25 2401 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

От днес Паркът за танцуващи мечки край Белица има нов обитател – тригодишният мечок Теди, който тази нощ беше докаран от зоопарка в Щип в Северна Македония.

Теди, като всички други обитатели на Парка, има нелека съдба. Мечокът е бил подложен на истинско страдание. Около три годишен, той е прекарал досегашния си живот в мизерна тясна клетка, сред бетон и ръждясали железа, даден на зоопарка в Щип от собственик, който не е можел да го гледа повече. От 2017 г. насам, той живее в ужасните условия в зоопарка в Щип, който няма лиценз за отглеждане на мечки.

Макар решението Теди да дойде в убежището за кафяви мечки в полите на Рила да е взето още миналата година, извънредната ситуация и формалностите около издаването на необходимите за пътуване документи забавиха спасителната акция.

Самото пътуване на Теди от Щип до Белица също се оказа огромно предизвикателство. Макар разстоянието да не е голямо, липсата на одобрен граничен пункт за внос на животни от Северна Македония в България наложи да се избере заобиколен маршрут през Гърция, като екипът успява да премине границата буквално часове преди в страната да бъде въведена национална блокада заради коронавируса.

В парка край Белица през първите няколко дни Теди ще бъде изолиран в самостоятелна изкуствена бърлога, за да може да привикне към новата среда, а след това постепенно ще бъде допускан и до откритите площи. До края на зимата се очаква Теди да живее в самостоятелен сектор, а след това в зависимост доколко се е адаптирал към новия си дом, ще се прецени дали да бъде събран с някой от по-старите обитатели на Парка за танцуващи мечки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама