"Демократична България" представи е-платформата си за честни изработи и паралелно преброяване

19:16, 05 ное 20 / Политика 25 2049 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

"Демократична България" представи дигиталната си платформа за честни избори и паралелно преброяване, която разработва за предстоящите парламентарни избори.

Приложението беше представено онлайн от съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов, Ивайло Мирчев, който ръководи екипа от разработващите го доброволци, ръководителя на юридическия екип Надежда Йорданова и Антонина Душева, която е ангажирана с работата със застъпниците, съобщиха от пресцентъра на „Да, България!“.

От 22 септември насам, когато обяви операция “Независимост”, формацията активно набира по електронен път застъпници. Целта е да има по застъпник във всяка секция в страната, така че да се гарантира в максимална степен прозрачност и честност на вота.

Христо Иванов обяви как ще гарантира честни избори и ще изчисти прокуратурата

Гарантирането на честни и свободни избори за нас е операция “Независимост”. Ние разработваме онлайн платформа, на която всеки застъпник, не само на "Демократична България", ще може да качва секционните протоколи, веднага щом ги има и по този начин ние ще направим паралелен на ЦИК процес. Това ще бъде ключова гаранция за провеждането на честни избори и препречването на възможността тези избори да бъдат подменени”, заяви Христо Иванов.

“Нашата борба за честни и демократични избори е реалност, а не просто заявка. Нашето желание да сътрудничим е реалност, а не празни приказки. Ние не просто призоваваме за действие, ние не просто си правим пиар. Ние изработваме и предлагаме инструмента за това действие”, каза още той.

Приложението ще може да бъде използвано от застъпници и в България, и в чужбина. Принципът му на работа е идентичен, независимо от местоположението, обясни членът на Изпълнителния съвет на “Да, България!” Ивайло Мирчев.

Христо Иванов: Вместо визия за инвестиции, получихме шопинг лист за усвояване

Всеки застъпник инсталира приложението на смартфона си и в деня на изборите, когато секционният протокол бъде издаден, той подава данните от него чрез приложението към специално създаден преброителен център. В Центъра доброволци обработват данните от протоколите и извършват паралелно преброяване. Освен това през приложението застъпниците могат да подават сигнали за нередности в деня на вота, както и самите те да получават съобщения, например в случай на извънредно разпореждане на властите.

Ще дадем достъп до всички протоколи на медиите и ще има информационен сайт, в който всеки ще може да види протоколите преди обработването им в Районните избирателни комисии, т.е. преди нанасяне на поправки по тях. Така ще може да се види какво се е променило на по-късен етап”, каза Ивайло Мирчев.

“Имаме екип от юристи, колеги, които отговарят на запитвания, обръща се специално внимание на специфични въпроси, работят със застъпниците и ги подпомагат в деня на изборите. Стремим се за всяко нарушение да подаваме писмени сигнали, защото това оставя следа и променя и поведението на съответната комисия”, каза Юристът Надежда Йорданова.

Христо Иванов акцентира върху ролята на застъпниците и призова желаещите да станат доброволци  и да се регистрират.

Христо Иванов: Подходът на Борисов е „след мен и потоп“

Търсим хора, които да се борят за българската демокрация, защото считаме, че тя се отстоява на избори. Търсим високо мотивирани доброволци. 50 лева или 100 лева няма, защото считаме, че тук става дума за национална отговорност и граждански дълг, а не за изкарване на някакъв допълнителен доход”, заяви съпредседателят на "Демократична България".

 

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Петър 07:49, 06 ное 20

Демократична България и честни избори са две взаимно изключващи се неща!

2 Анонимен 11:40, 06 ное 20

След като тотално изгубиха доверието на хората, тези продължават с жалките си опити да спечелят някакви избори. Ми няма да стане така, бе, не ви искат хората - разкарайте се.

3 Анонимен 11:50, 09 ное 20

Да България и честност? Хайде, моля ви се!

4 Хубава жена 15:42, 30 апр 21

Защо сте забъркани с “Трейс Груп Холд”?
Антонина, Антонина.....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама