Христо Иванов: Вместо визия за инвестиции, получихме шопинг лист за усвояване

19:40, 30 окт 20 / Политика 25 2591 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов определи като разочароващ проекта на план за възстановяване, който вицепремиерът Томислав Дончев представи днес.

„Сред многото думи ние не видяхме визия. Включени са всички възможни клишета. Всички възможни правилни прилагателни и съществителни са насипани щедро като захар около Нова Загора. Липсва обаче конкретна визия за това каква България искаме, какви са структурните проблеми и как ще ги решаваме”, заяви Христо Иванов, съобщиха от партията.

Вместо да получим визия за инвестиции, получаваме един шопинг лист какво можем да си купим. Неща, които може и да са полезни и необходими, но не е ясно дали са най-важните”, смята още той.

Съпредседателят на “Демократична България” посочи като структурен проблем в страната човешкия капитал. Той акцентира, че не става дума за раждаемост, а за подготовка на кадри, за умения, за предприемачество, дигитални умения и среда за развитие. „Това изобщо не беше идентифицирано. Дори там, където се влагат пари в образование, виждаме че парите отиват основно в покупка на материални активи. Да, STEM наистина е важно, но всичко, което чухме по отношение на STEM, е оборудване на кабинети. Само с купуване на техника няма да можем да придвижим българското школо в 21 век. Учителят, неговото образование и подготовка на едно ново поколение български учители, е основното, което би трябва да е залегнало в този план”, смята Иванов.

Притеснението ни е, че всички пари в образователния сектор, всички пари за иновации ще бъдат налети в инфраструктура. Вместо да се инвестира в хората, има усвояване. Има усвояване в стиропор, в дограма, в асфалт - това, от което може да се краде, това, от което могат да се правят схеми с обществени поръчки”, каза още той. „Санирането е необходимо, но не може да е само то. Не може, когато говорим за енергийна ефективност, разговорът за модернизацията и за прехода на въглищните райони в България изобщо да отсъства”, добави Иванов.

По думите му в проекта липсва нова философия за отпускане на грантовете и проектът не е съобразен с предишни препоръки на ЕК. Той определи съставянето на плана като процес, в който „българската администрация мечтае за бъдещето”, вместо да попита бизнеса и образованието за нуждите им.

„За съжаление, това, което виждаме, е, че провалите от предишните два програмни периода са пренесени за още един период напред във времето. Най-ясно това личи в електронното управление и в електронното правосъдие”, каза още Христо Иванов и посочи, че за електронно правосъдие в България се наливат пари още от 2002 г. с предприсъединителните фондове

„Политическият проблем на целия този процес е, че Томислав и Бойко Борисов, който иначе обича да седи на някои пънчета в гората и да говори простотии, са се наели еднолично да ни спуснат как да живеем”, заяви още Христо Иванов.

„Демократична България“ ще превърне в свой кръстоносен поход усилията оттук нататък да не позволим на тези хора да затворят разговора за инвестицията в модернизацията на България в своите тесни манталитетни и корупционни рамки. Ние трябва да изкопчим от тях инициативата за развитието на този план и за разговора за бъдещето на България. Ще имаме готовност, ако не успеем да направим това преди изборите, след изборите в новия парламент да наложим необходимото преразглеждане на тези документи, защото няма да позволим ГЕРБ да сведе поредната възможност за инвестиции в България отново до стиропор, асфалт и дограма”, обеща Христо Иванов.

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Кирил 07:03, 31 окт 20

Христо Иванов е един много неприятен шум в системата, нищо повече.

2 Анонимен 15:12, 02 ное 20

Намерил точно кой да говори за клишета - човкът клише Христо Иванов, който всеки път говори абсолютно едно и също, само сменя имената на главните герои.

3 Атанас Чобанов 17:11, 02 ное 20

Само усвояване му е в главата на Христо Иванов! Ама така ги учи Иво Прокопиев - да искат да усвояват!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама