ЕС обвърза финансовата помощ с върховенството на закона

15:00, 05 ное 20 / Свят 25 2474 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Държавите от ЕС, които не зачитат върховенството на закона, рискуват да загубят достъп до фондове на ЕС. За това са постигнали предварително съгласие преговарящите в Европейския парламент и Съвета на ЕС, съобщи пресслужбата на Европейския парламент. Новата мярка обхваща всички бюджетни разходи и се предвижда да бъде прилагана не само в случаи на корупция и измами, а и при незачитане на основните ценности на ЕС. 

Европарламентът одобри резолюцията за България

По-широко понятие за нарушения на принципа на правовата държава

Новият механизъм ще се прилага не само когато средствата на ЕС се злоупотребяват директно, като случаи на корупция или измами. Той ще се прилага и за системни аспекти, свързани с основните ценности на ЕС, които всички държави-членки трябва да зачитат като свобода, демокрация, равенство и зачитане на правата на човека, включително правата на малцинствата.

Превенция

Механизмът ще има силен превантивен ефект. Така той ще може да бъде задействан, не само когато нарушението се окаже пряко засягащо бюджета, но и когато съществува сериозен риск той да го направи. Това ще гарантира, че механизмът предотвратява ситуации, при които фондовете на ЕС могат да финансират действия, които са в противоречие с ценностите на ЕС.

Дебатът в ЕП: Парите на ЕС в България са "черният хайвер на лакоми олигарси"

Защита на крайните бенефициенти

За да се гарантира, че крайните бенефициенти, които зависят от подкрепата на ЕС - като студенти, фермери или неправителствени организации, няма да бъдат наказани за действията на техните правителства,  те ще могат да подадат жалба до Комисията чрез уеб платформа, която да им помогне за получаване на  дължимите суми. Комисията също така ще има възможност да направи финансова корекция, като намали следващата част от подкрепата на ЕС за съответната държава.

Стари проблеми в нов доклад

Как ще се задейства механизмът

Ако установят риск от нарушаване на принципа на правовата държава, институциите на ЕС ще могат да предприемат мерки срещу страната в рамките на 7-9 месеца (а не 12-13 месеца, както първоначално бе поискано от Съвета)

След като установи наличието на нарушение, Комисията ще предложи да задейства механизма срещу въответното правителство. След това Съветът ще има един месец да приеме предложените мерки (или три месеца в изключителни случаи) с квалифицирано мнозинство. Комисията ще използва правата си да свика Съвета, за да се увери, че крайният срок е спазен.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама