Северна Корея слага мини по границите си като мярка срещу коронавируса

16:54, 03 ное 20 / Свят 25 2044 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Северна Корея поставя противопехотни мини по границите си, съобщава южнокорейската информационна агенция Йонхап, която се позовава на източници от разузнаването. Това действие е оправдано като мярка за борба с коронавируса.

Според разузнавателната служба властите в Пхенян се опасяват, че ако вирусът проникне в страната, ще има катастрофални последици за и без това слабата здравна система. От службата са съобщили това на закрито заседание на комисията по разузнаване в парламента в Сеул, съобщи offnews.bg.

Северна Корея взриви офиса за връзка с Южна Корея

"Тъй като не разполага с физически или технически средства да се справи с коронавируса, Северна Корея е обзета от нещо като коронавирусен травматичен синдром", заяви депутат, цитиран от Йонхап.

Според Пхенян ако коронавирусът проникне в страната, до 500 хил. души могат да загинат. Законът за извънредното положение в Северна Корея предвижда смъртни присъди за служебните лица, които не предотвратят разпространението на заразата. Освен това в него е предвидено спирането на всички доставки към страната.

Като резултат от спорните мерки, приети от Пхенян, през септември край спорната морска граница между Северна и Южна Корея беше застрелян южнокорейски държавен служител. След това тялото му е било изгорено. Според властите - за да не допусне разпространението на COVID-19 в страната.

В началото на октомври севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че е благодарен, защото "нито един човек" в страната не се е заразил с COVID-19.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама