Северна Корея взриви офиса за връзка с Южна Корея

10:21, 16 юни 20 / Свят 25 1754 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Северна Корея взриви офиса за връзка с Южна Корея в граничния град Кесон, заяви министерството на Съединението на Сеул след дни на все по-бурна риторика от Пхенян.

"Северна Корея взриви Службата за връзка в Кесон в 14:49", се казва в съобщението на службата на говорителя на министерството, което се занимава с междукорейските отношения, съобщи БГНЕС.

По-рано агенция Йонхап съобщи, че в граничния град Кесон в Северна Корея се вижда стълб дим, чула се и експлозия.

Инцидентът е на фона на изявление на Пхенян за плановете да върне свои военни части в райони, от които са изтеглени войски в съответствие с междукорейските споразумения.

В понеделник Северна Корея предупреди Сеул, че въоръжените сили подготвят „акт на отмъщение” за разпространение на агитационни листовки, които обиждат висшето ръководство в Пхенян. Това бе предшествано от изявление, публикувано в събота от първия заместник-председател на отдел на Централния комитет на Корейската партия на труда (КПТ) Ким Йо Чен, която е по-малката сестра на лидера на КНДР Ким Чен Ун, че Пхенян възнамерява да предприеме „следващата стъпка“ в близко бъдеще. По-конкретно, тя подчерта, че вземането на решения относно последващи действия „ще бъде поверено на Генералния щаб на Корейската народна армия“.

South Korea says that North Korea has exploded an inter-Korean liaison office building just north of the tense Korean border. https://t.co/AD9H6Vk9fh

— ANews (@anewscomtr) June 16, 2020

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама