Съдиите излизат в COVID ваканция до края на годината

16:43, 03 ное 20 25 2055 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

С осем на три гласа Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет подкрепи предложението на депутата от ГЕРБ Красимир Ципов за съдебна ваканция от 15-и ноември до края на годината.

На възраженията на малцинството, че това ще ограничи възможността в условия на пандемия гражданите да обжалват в съда актове на изпълнителната власт, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков отговори, че обявяването на съдебна ваканция не е затваряне на съдилища.

Като причина за извънредната съдебна ваканция Чолаков посочи ежедневно нарастващия брой на заразени или карантинирани заради Covid-19 съдии и съдебните служители:

Аз съм като малко РЗИ, да ви кажа. В съда всеки ден се занимавам само с това – с карантинирани, с болни, със сменени състави. Но това е отговорността на административния ръководител“, казва Чолаков, цитиран от БНР.

Почти 8% от административните съдии и съдебните служители, или общо 64 души, са с Covid-19. Други са под карантина като контактни на лица с установена коронавирусна инфекция, съобщиха от Върховния административен съд. Според данните 2 ноември 28 души очакват резултатите си от PCR изследвания, тъй като са имали изявени симптоми или са били в контакт с доказано болен с Covid-19.

В случай че при някои от тях тестът се окаже позитивен, процентът на карантинирани съдии и съдебни служители допълнително ще се увеличи, уточняват от Върховния административен съд.

По-рано в отворено становище Обединение на свободните адвокати призова Народното събрание, Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет и Адвокатските съвети в страната да се предприемат и подкрепят нужните мерки, за да не се стига до повторно затваряне на съдилищата и до спиране на открити съдебни заседания по граждански, търговски, административни и „по-леки“ наказателни дела.

След протеста на съдиите: ВСС спря новата електронна система

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама