След протеста на съдиите: ВСС спря новата електронна система

16:48, 16 сеп 20 25 2409 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

В единната информационна система на съдилищата няма да бъдат въвеждани дела от 18 септември до 10 декември. Това реши днес на заседание Висшият съдебен съвет. Изключние се прави за съдилищата, които желаят да я използват, както и за 17-те пилотни. През този период ще трябва да бъдат отстранени недостатъците на системата и да се извършват необходимите доработки. Преди обаче софтуерът да спре, той ще бъде въведен във Върховния касационен съд утре, съобщи lex.bg.

По рано днес съдии от Софийския районен съд се събраха на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет. Причината за тяхното недоволство е новият софтуер. Според тях системата досега е била много по-бърза и е действала с 10 натискания, а сега ще са нужни между 35 и 50  натискания.

„Новата система предвижда неспецифични за съдиите задължения - да попълват нерелевантна и незаконосъобразна информация. Това затруднява работата на нашите колеги. А те искат да правораздават със система, която улеснява работата им“, каза пред bTV съдия Константи Кунчев.

"Подготвено е и обръщение на 147 съдии към всички членове, съдии и служители в страната, с което им казваме, че новата система трябва да бъде преработена, преди да бъде пусната", обясни Кунчев.

Това е второто внасяне на недоволство от страна на съдиите във ВСС за новия софтуер. Миналата седмица над 130 съдии от най-големия български съд обявиха в писмо, че отказват да работят с новата програма, докато проблемите не бъдат решени.

Магистратите се обърнаха за подкрепа ĸъм “пpaвнaтa oбщнocт в Бългapия” c пpизив зa cъвмecтни пyблични дeйcтвия зa въвeждaнeтo нa иcтинcĸo eлeктpoннo пpaвocъдиe и тo в ycлoвиятa нa pиcĸ oт paзpacтвaщa ce пaндeмия.

Адресати на обръщението на съдиите от Софийския районен съд, освен членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, са и колегите им от страната, съдебните служители и представителите на aдвoĸaтурата.

"Пленумът на Висшия съдебен съвет ще трябва да избира между две неща – от една страна е задължен по договор с Европейската комисия да спази сроковете, похарчени са вече над 6 милиона, от друга страна има сериозна опасност по-натоварените съдилища в страната да блокират работата си", посочи Емил Дечев, съдия от Софийския градски съд, пред БНР.

От ВСС признаха, че има проблеми със системата. Днес на заседанието си предстои ВСС да обсъди какво да се направи.

Най-вероятно системата ще бъде въведена във всички съдилища, а след това ще бъде спряна. Целта е до края на годината всички несъвършенства в системата да бъдат отстранени и тя да заработи от 1 януари 2021 г. по начин, който е удобен за съдиите и служителите в съдилищата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама