Български студенти с приложение за установяване на контактните лица

21:25, 03 ное 20 / Любопитно 25 2646 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Студенти-информатици създадоха мобилно приложение, което помага при установяване на контактните лица на заразен с COVID-19. Чрез bluetooth приложението постоянно сканира околните устройства, записва ги и ги изпраща към сървъра. Изчислява се индивидуален рисков фактор за всяко устройство, което означава, че ако двама приятели, които стоят на два метра един от друг и използват приложението, на всеки 30 секунди се изпраща информация до сървъра, че едното устройство е видяло другото и обратното.

Коронавирустът в България: Проверки в две болници заради смъртни случаи

Всяко устройство има уникален идентификатор - mac adres, като към него не са свързани никакви лични данни. Не е нужна регистрация, не се пазят никакви пароли, електронни пощи или ЕГН. „Това са непроследими mac adres-и“, обясни Даниел Янев, студент от Факултета по математика и информатика в Алма матер, цитиран от БНР.

Потребителите на приложението имат опция да съобщят, че са били заразени с COVID-19, а програмата автоматично ще изпрати съобщение до всички останали потребители, които са били в контакт със заразения.

Ако аз съм бил в контакт с такъв човек 30 секунди, моят рисков фактор ще се вдигне с много малко, но ако съм прекарал 12 часа с този човек на 2 метра разстояние, рисковият ми фактор ще е 90 %. Демото на презентацията беше с работещо мобилно приложение. Цялата система е тествана и работи. Ние обаче няма да продължим с това приложение, защото Google и Apple още в началото на пандемията се съюзиха и решиха да сложат подобна функционалност на база bluetooth, сканиране и размяна на анонимни адреси в Операционната система. Всеки update на IOS има включена тази функционалност. Защо в България не се ползва е загадка за мен. В Западна Европа тази система работи и е един голям плюс. С този подход много проблеми се изчистват, тъй като Операционната система не ти гарантира, че приложението ще работи постоянно”, обясни Даниел.

Мобилното приложение бе създадено само за 30 часа в рамките на двудневен Хакатон. В екипа, спечелил първото място, са студентите Даниел Янев, Иван Стефанов, Виктор Върбанов, Радослав Хубенов и Стефан Халваджиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама