Атомна бомба ли е 10-годишната давност за дълговете?

09:30, 04 ное 20 25 6679 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

Идва ли краят на вечните длъжници? Въпросът бе повдигнат отново насред вълна от протести и недоволство срещу управляващите това лято. Идеята за въвеждане на 10-годишна абсолютна давност е на „Обединените патриоти“ и ако се върнем назад във времето, ще установим, че предложението не е ново. Но дали този пък всички пропуски в проектозакона са изгладени или една дупка на несправедливост отваря след себе си друга?

10-годишната давност за дълговете върви към приемане

Пред TOPNOVINI.BG темата коментира адвокат Десислава Филипова, работеща в областта на потребителската защита и председател на "Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека".

Снимка:Facebook/Десислава Филипова

Правилото за вечния длъжник

Понастоящем срокът на давността може да се подновява многократно – осъждането и признанието на вземането прекъсват давността. Така изтеклият до датата на извършване на изпълнително действие период от време от давността се заличава и тя да започва да тече наново, т.е. тя се удължава с нови 5 години. Когато по изпълнителните дела постоянно се извършват различни действия, давността на практика няма как да изтече, защото след всяко започва нов петгодишен срок. Правилото за прекъсване на давността създаде „вечния длъжник“- осъденият е задължен за цял живот, дължат и наследниците му, които наследяват дълга.

Идеята на абсолютната давност е да се ограничи това прекъсване на давността чрез регламентиране в закона, че независимо от извършените действия, заличаващи изтеклия период от давността, дългът ще се погасява по давност с изтичането на 10 години. Като се считат от датата, на която той е следвало да бъде изпълнен.

Проблеми на хоризонта

Въвеждането на абсолютна давност обаче, вместо да реши проблема с дълговото робство, ще породи много нови проблеми. Цялата правна общност, експерти и неправителственият сектор алармират, че тя е стъпка „над пропаст“.

Абсолютната давност ще се превърне в проблем и за самите длъжници, тъй като приемането ѝ ще засили натиска на колекторските фирми върху тях. Колекторите, знаейки, че са ограничени със срок да съберат вземанията си, ще затегнат менгемето над длъжниците и тормозът над тях ще нарасне.

Абсолютната давност е „минно поле“ в оборота и в гражданските отношения - тя ще се прилага  спрямо некоректните длъжници, които са взели едни пари с намерението да не ги връщат, купили са имот с план да не го платят и т.н.

Но ще ощети и коректните платци, тъй като ще доведе до увеличение цената на кредитите. Банките и лизингодателите, за да компенсират риска от несъбираемост на парите си, ще предоставят заеми срещу по-висока лихва – изрядните кредитополучатели и лизингополучатели ще плащат „сметката“ на недобросъвестните, взели кредити с намерение да не ги връщат. Абсолютната давност ще свие кредитирането - банките ще се въздържат да финансират бизнеси, които са по-нежизненоспособни или са локализирани в региони, които не са добре развити.

В този вариант на предложението не се прави разлика между задължения към монополни, големи фирми и задължения към обикновените граждани. От въвеждането ѝ ще пострадат хората – хазяйката, която е отдала под наем имота си, за да си докарва някой лев допълнително, човекът, който си е продал имота, за да събира пари за жилище за децата си и т.н.

За разлика от богатите фирми и монополи, които имат начини да гарантират интересите си, гражданите, както и дребните и средните предприятия няма да имат механизми за обезпечаване срещу риска да загубят парите си, което ще доведе до затлачване на оборота - хората и малкият бизнес ще избягват да сключват сделки заради опасността да не си получат парите поради абсолютната давност.

Снимка: БГНЕС

Съдебната ни система не е готова за абсолютна давност

Друг проблем ще възникне заради бавното правосъдие в големите градове и най-вече в София, където съдилищата са много натоварени и има случаи, в които делата се гледат повече от 10 години. Възможно е абсолютната давност да изтече, докато делото е висящо.

Закон за частния фалит 

Законът за частния фалит ще даде възможност на изпадналите във финансовото блато лица да рестартират живота си, като преминат подобно на фирмите през процедура по несъстоятелност. В законите на другите държави е предвидено, че съд или специализиран административен орган обявява длъжника в несъстоятелност, като дългът му се опрощава изцяло или частично. Ако задлъжнялото лице разполага с доходи и със секвестируемо имущество законите регламентират, че за определен период от време с тях то ще изплати тази част от дълга, която не му е опростена, като му се запазва задължително единственото жилище, ако то не е ипотекирано. След изтичането на този период от време длъжникът спира да бъде такъв, изчиства се от дълговете си.

Омбудсманът настоява за промени в Закона за личния фалит

Този закон, за разлика от абсолютната давност, ще дава нов шанс само на коректните длъжници - във всички законодателства на страните, прилагащи режима на частния фалит са предвидени критерии за проверка дали заявилият искането да бъде обявен в несъстоятелност длъжник не е предизвикал умишлено банкрута си, като е извършвал множество и неразумни сделки през кратък период от време, като се е разпореждал с имущество на висока стойност в кратък период преди подаването на искането за фалит, като е отказвал да работи в значителен период от време и други подобни.

Снимка:Pixabay

Физическа несъстоятелност за разлика от абсолютната давност не се обявява за всеки дълг, а само в случаите, в които длъжникът наистина има тежки финансови проблеми, от които не може да се измъкне. Така няма да се стига до несправедливостта едно лице да има имущество и доходи да изпълни задълженията си и въпреки това да се освобождава от дълга заради простото изтичане на 10-годишна давност.

При частния фалит закъсалият длъжник ще може да потърси защита веднага след като изпадне във финансов колапс, за разлика от абсолютната давност, при която според законопроекта той ще трябва да чака цели 10 г., за да започне живота си на чисто.

Идеята за абсолютната давност е „стръв“, която управляващите лансираха публично още през 2011 г., като впоследствие през 2013 г. и отново през 2017 г. ГЕРБ внасяха законопроект за въвеждането й, който не прокарваха даже на първо четене и той си оставаше димка в очите на електората. Задават се нови парламентарни избори и това обяснява поредното внасяне на законопроект за абсолютната давност. Този път е много възможно той да се превърне в законова реалност, тъй като властта е уплашена от протестите и недоволството на хората, но той ще бъде „атомна бомба“ , която ще взриви гражданския и търговския оборот.

Напишете коментар
Коментари: 5
1 Анонимен 11:18, 04 ное 20

Бъдете спокойни, няма да се приеме нищо. Досега не се е случвало политик да направи нещо в полза на обикновения български човек. Иначе нужда от такава законова промяна отдавна има, но и да стане факт, ще е някакво недоносче, което пак ще е изцяло в полза на банки, монополи и колектори, които винаги са си пазарували законодателство и дори и сега да мине нещо, следващите ще го "пипнат" и ще оправят нещата.

2 Анонимен 16:50, 04 ное 20

Ами то сега са толкова евтини кредитите на банките ,че народа си потроши краката да тегли кредити,играите си там на кредитори между богатите ,банките ще се чудят какви такси да слагат ,дяржавата ще измисля глоби ,нови данъци докато един ден и писне на робите и ЛОШО !!!

3 Анонимен 17:16, 04 ное 20

Да се приеме по най-бързия начин! Аман от лигльовци с лихварско мислене! Липсата на такъв закон, може да доведе до повече проблеми и за ЧСИ и за т. нар. 'кредитори', сега с тая криза и ножът като опре до кокала.....нали се сещате ревльовци дето все някой нещо ви дължи?!

4 Анонимен 20:00, 04 ное 20

Навсякъде се случва човек да изпадне в несъстоятелност, но само в БГ това е и след смъртта на човек.Защо да плащат и внуците.
По този начин принуждават децата да се отказват от наследство, то не ,че нещо ще остане.
А не стига,че човек губи дома си,но има да плаща още 10 пъти повече измислени такси и пр.
С една дума и я отвъдното няма да има покой.
И сега "нова атомна бомба"бил фалитът.
На овчия народ итова му е малко.

5 Анонимен 20:20, 04 ное 20

Постоянно се пускат поръчкови статии за това как щели да спаднат огромните печалби на най-големите кожодери от въвеждането на 10 годишна абсолютна давност.Цитират се и фейк новини ,че и Европеската банка за развитие е против това.Оказа се ,става въпрос за Българската банка за развитие ,която кредитира предимно колектори и лихвари.Господа и дами адвокати и банкери ако това е толкова вредно за хората и държавата колкото вие се опитвате да внушавате нямаше да е приета абсолютна давност за дългове в цяла Европа.В много държави е дори ТРИ годишна и банките не са фалирали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама