Край на вечните длъжници

11:00, 22 юли 20 / Политика 25 2743 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

На първо четене депутатите приеха законови промени, които ще сложат край на вечните длъжници. Предвижда се въвеждането на 10-годишна абсолютна давност за дълговете на физическите лица. Идеята е на „Обединени патриоти“.

България се оказва единствената страна в ЕС, в която няма давност на задълженията на гражданите. В другите държави давността е между 3 и 30 години, 10-годишният срок е най-разпространеният в Европа.  У нас липсва каквато и да е възможност едно физическо лице, което не може да погаси дълговете си, да започне процедура по фалит или да се освободи от задълженията след определен период от време. Това е уредено само за търговците.

"Става дума за огромна група хора в България, които по една или друга причина са изтеглили кредити, изплащали са ги, били са коректни в немалък период от време, след това някакво неблагополучие ги е довело до невъзможност да плащат и затъват в една спирала, наречена вечният длъжник", коментира Искрен Веселинов. 

В последните години у нас има дела за дългове, които се водят над 10 години, дори и по 15 години и повече. По закон при смърт на длъжника делото продължава срещу наследниците му. Към момента има открити процедури за принудително изпълнение, засягащи над 600 хил. български семейства, а хиляди граждани са преследвани от колекторски фирми.

Патриотите с идеи за защита на вечните длъжници

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:36, 22 юли 20

КРАЙ И КАКВО КОЙ ЩЕ ИМ ПЛАТИ СМЕТКИТЕ ЖИВОТА ИМ ЛИ

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама