Америка гласува: Битката между Тръмп и Байдън навлиза в заключителната си фаза

08:27, 03 ное 20 / Свят 25 1704 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini
В Съединените щати започва заключителната фаза на президентските избори. Битката е между настоящия държавен глава Доналд Тръмп и основния му опонент - кандидатът на демократите Джо Байдън, който е фаворит на социолозите. 
 
Изборите преминават на фона на пандемията от COVID-19, предизвикателства пред икономиката и протести за расова справедливост. Близо 100 милиона души в Америка вече дадоха гласа си по пощата или чрез друг предварителен метод. 

Анализатори определят вота като най-важния за това поколение. Кандидатите от своя страна представиха две ясно разграничени визии за страната. Републиканецът Тръмп се представя като контраст на статуквото и описва  Байдън като кукла на конци в ръцете на крайно левите.

Байдън пък вижда в изборите референдум за морала на нацията. Кандидатът на демократите пое ангажимент да изцели раните на страната и описа включването му в кампанията като откликване на зов за помощ.

Америка и светът на кръстопът

Днес една от основите теми е кога ще научим кой печели. По принцип преброяването на гласовете отнема няколко дни, но победителят е ясен в малките часове на следващия ден. Тази година, обаче, нагласите са за дълго чакане в продължение на дни и дори седмици, заради скокът в гласуването по пощата породен от пандемията от COVID-19, съобщи БНР.

Американският президент се избира на базата на гласове в електоралната колегия като за победа са важни резултатите от ключови щати с неясни предпочитания, сред които тази година това са Пенсилвания, Северна Каролина и Мичиган.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама