Министър Ангелов: Тръгвам по болниците, отказващи да разкрият легла, ще видите последствията

11:27, 01 ное 20 / Политика 25 3907 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Утре ще тръгна по всички болници, които отказват да разкрият легла - честни и държавни, ще видите какви ще бъдат последствията за тези лечебни заведения - ясни бързи и навременни, без никакво колебание. Това каза пред БНР министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

От днес са осигурени 25 микробуса от системата на МВР, оборудвани с шофьори и втори човек в тях, обучен на първа долекарска помощ. Те са на директно подчинение на директора на ЦСМП-София д-р Георги Гелев”, каза Ангелов. Той уточни, че в системата на Спешна помощ ще бъдат включени и всички частни линейки, с които министърът ще проведе разговор в понеделник.

33-годишен мъж с COVID-19 почина, чакал линейка с часове

"Легла има достатъчно и в София, и в страната", допълни здравният министър. 

Той беше категоричен, че със спирането на плановите операции не се прекъсва лечението на хората, а се изменят приоритетите.

"Ние ще се борим за всеки един човешки живот и ще спасим колкото се може повече хора. Точно затова нямаме планов прием и планови операции. Няма да се колебая, няма да давам назад, нито ще спра да бъда решителен и да вземам бързи решения. Нито имаме време да си говорим повече, нито имаме време за търсене на компромис! Действия сега и на момента от всички в системата – денонощно“, категоричен е министърът.

По думите на Ангелов по закон всички болници са равни и частните болници трябва да си направят организацията така, че да лекуват не само избрани от тях случаи, а да лекуват всички. „След като частната болница има разрешение за извършване на дейност, ще си направят необходимата организация", каза министър Ангелов.

"Законова промяна е внесена, чакам решението на депутатите", подчерта проф. Ангелов във връзка с негово предложение болници, които отказват да лекуват пациенти с Covid-19, да не бъдат финансирани със средства от Националната здравноосигурителна каса.

Здравният министър: Касата да не работи с болници без COVID легла

"Богопомазани болници няма да има. Този номер няма да мине сега", категоричен беше проф. Ангелов и добави, че всички държавни болници на територията на София вече са разкрили структури за лечение на пациенти с COVID-19.

Здравният министър подчерта, че консумативи има и че всичко е въпрос на организация в болничните заведения. Той уточни, че Националният кръвен център работи и през почивните дни, за да могат желаещите да дарят кръвна плазма.

По думите на проф. Ангелов не се спазва стриктно т.нар. път на пациента, според който пациент със симптоми на Covid-19 трябва да бъде посетен и прегледан от личния му лекар, а след това състоянието му да бъда проследено с консултации по телефона.

„Не се обсъжда налагането на нови ограничителни мерки“, посочи още министър Костадин Ангелов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама