България харчи парите от ЕС за възстановяване за иновации, дигитализация, зелена икономика и свързаност

16:52, 30 окт 20 / Политика 25 2362 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Вицепремиерът Томислав Дончев представи за обсъждане Национален план за възстановяване и устойчивост на България след пандемията. Чрез този план България ще има достъп до над 12 млрд. лв. безвъзмездно грантово финансиране и до 9 млрд. лв. достъп до заемен ресурс.

Става въпрос за средствата, които ЕС отпуска чрез различни инструменти, включително заеми, на държавите членки за оздравяване на икономиката вследствие на пандемията.

Средствата ще се разпределят по 4 основни стълба

Иновативна България - малко над 2,4 млрд. лв. са предвидени за модерно образование, научните изследвания и иновации.

Зелена България - близо 5 млрд. лв. за постигането на кръгова и нисковъглеродна икономика, за устойчиво селско стопанство и за биоразнообразието. От тях 3 млрд. лв. ще бъдат вложени конкретно в енергийна ефективност на сградите.
Свързана България - близо 2,7 млрд. лв. за подобряване на цифровата и транспортната свързаност и местното развитие.
Справедлива България - 2,5 млрд. лв. са определени за важните сектори здравеопазване, бизнес среда и социално включване. От тази сума 607 млн. лв. ще се вложат за подобряване на материалната база на държавните и общинските болници.

Краен срок за усвояване на средствата е 2026 г., като 2/3 от ресурса трябва да е договорен през първите 2 години. 

„Джон Ленън беше казал, че животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето. Явно не се е сетил за друг класик - Мечо Пух - според когото "когато не знаеш къде отиваш, винаги отиваш другаде". С тези думи започна презентацията на Дончев.

По думите му Планът за възстановяване трябва не само да даде отговор на кризата и да се справи с пандемията, а тези средства да бъдат инвестирани по такъв начин, че да създадат дългосрочни предпоставки за растеж.

За финал той каза:"Моля ви, четете, критикувайте ни, предлагайте редакции на текста, друг обхват на проекта, предложете нови идеи...Това не е просто план на българското правителство, трябва да е план на българското общество. Ще бъде изпълняван поне от още 2 правителства, а ефектите от него ще се усещат десетилетия напред".

„Продължаваме да работим за развитието на страната и да следваме приоритетите на правителството. България има План за възстановяване и устойчивост. С него не само ще се справим с последиците от COVID-19, но и имаме начертана посока за развитие.

Ще продължим да подкрепяме най-уязвимите групи и бизнеса, да повишаваме капацитета за реакция на здравната система, да запазваме заетостта и да прилагаме мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19. Това са целите, които правителството няма да спре да следва. Заедно можем да ги постигнем“, обяви премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама