Мащабен стенопис украси центъра на София

13:02, 30 окт 20 / София 25 3134 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Нов стенопис краси центъра на София. Той е близо до метростанция "Сердика" на бул. “Княгиня Мария-Луиза”.

Стенописът беше открит от посланика на Кралство Нидерландия в България Беа тен Тъшър и кмета на София Йорданка Фандъкова. Мащабната графити стена Serdika Tulip е с размери 200 кв.м. В основата ѝ до красиво момиче е илюстриран специалният сорт лале „Сердика”.

Стената цели да илюстрира по съвременен начин приятелските отношения и партньорството между България и Нидерландия, като включва различни визуални елементи, характерни за двете страни. Автори на графити-стената са Arsek & Erase. Проектът е реализиран от Sofia Graffiti Tour по инициатива на Посолството на Нидерландия.

Николай Бизев от Sofia Graffiti Tour обясни, че проектът отнел 6 месеца, но самата реализация била в рамките на 5 дни.

Снимка: БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави артистите, които са направили този красив стенопис в центъра на София. „Специално искам да благодаря на посланика на Нидерландия и на посолството на Нидерландия за идеята, за подкрепата и най-вече за партньорството“, каза Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

Тя посочи, че от години имат отлично партньорство с посолството на Нидерландия. „Заедно реализирахме няколко прекрасни цветни проекти в София. По време на българското председателство заедно с посолството Нидерландия засадихме цветя под формата на логото на българското председателство в парка на НДК, а миналата година по повод 110-та годишнина от дипломатическите отношения между България и Нидерландия, беше селектиран специален сорт лалета, те се наричат „Сердика“. Миналата година засадихме заедно с посланика 3 000 лалета, доста наподобяват българска роза, всъщност точно те са изобразени на този стенопис, заедно с момичето“, припомни кметът.

Фандъкова обяви, че партньорството ще продължи. „Знаете, че като част от промяната в градската среда аз въведох и разширих цветните решения в града, много важна част от тях са лалетата, те са любими на хората, напролет ги чакат. Тази година заради икономическата криза през лятото си спестихме цветята, но много хора ми писаха, очевидно не трябва да правим това и затова тази есен засадихме наново лалетата, луковиците, които напролет ще очакваме да цъфнат на познатите места. Над 210 000 са луковиците на лалета. Общо над 700 000 цветя сме засадили, които да могат да разцъфтят напролет. Като искам отново да благодаря на посланика и да кажа, че отново получаваме дарение подарък за София – 2000 луковици от лалетата Сердика“, каза още столичният кмет. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама