Борисов отказа да подкрепи ЕС и Франция в конфликта им с Ердоган

12:15, 28 окт 20 / Политика 25 2381 Шрифт:
Редактор:

Премиерът Борисов отказа да подкрепи недвусмислено Европейския съюз и в частност Франция в конфликта им с турския президент Ердоган. Ясна официална българска позиция по конфликта няма. Да, България трябва да има добри отношения със съседна Турция, но това не оправдава унизителното за страната ни поведение на Борисов. То не отразява ценностите и убежденията на българския народ. Това заяви в социалната мрежа "Фейсбук" евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев.

"Тероризмът и тоталитарната идеология на “политическия ислям” са основна заплаха за сигурността на Европа и за сигурността, свободата и правата на всеки европейски гражданин. Правото на живот и лична сигурност и свободата на словото са основните ни ценности - те не са обект на преговори, договорки и търговски интереси. Заплахата срещу тях е заплаха срещу Европейския начин на живот. Затова и френският президент Еманюел Макрон и други европейски лидери обявиха война на тероризма и “политическия ислям” и мястото на България е редом с тях", пише Кънев.

Турският президент Ердоган изгря на корицата на „Шарли ебдо“

"Абсолютно недопустимо за лидер на държава - член на НАТО и кандидат-член на ЕС, Ердоган застана агресивно на страната на тероризма и тоталитаризма. Ние, като български и европейски граждани и патриоти, не сме неутрални в този конфликт. Той не е “излишен проблем”, не е дребно противоречие. Това е реален ценностен сблъсък, от който зависи бъдещето на ЕС. Подновяваме призива, отправян нееднократно от нас и нашите съмишленици от Демократична България, Борисов да преустанови експулсирането в Турция на турски граждани, потърсили политическо убежище у нас като преследвани от режима на Ердоган, както и подмазваческото си поведение по отношение на турския президент изобщо", допълва евродепутатът.

Той е категоричен, че е време да покажем, че принципите и ценностите на либералната демокрация са безусловни, а толерантността и взаимното уважение са възможни само при тяхното стриктно спазване. "България не е угоднически, по бай Ганьовски, неутрална в този сблъсък.  България не е Бойко Борисов", завършва Радан Кънев.

Снимка: Facebook/Радан Кънев

Припомняме, че преди дни премиерът Бойко Борисов призова президентите Макрон и Ердоган да търсят диалог, а не конфронтация. "Големите лидери са големи лидери, защото обсъждат големи проблеми. Не си създавайте излишни такива в трудното време, в което живеем. Търсете диалога, а не конфронтацията. Франция и Еманюел Макрон са били и ще продължат да бъдат стълб на европейското семейство. Това заявих пред моя приятел президента Макрон по време на Европейския съвет в Брюксел, това съм казал и на президента Реджеп Таип Ердоган. И пред двамата дадох за пример европейска България, която продължава да е пример в отношенията със съседна Турция. Диалогът и уважението са пътят към стабилност и разбирателство в сложни времена като днешните", написа тогава във "Фейсбук" Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама