Коронавирусът в България: Иван Гешев се постави под карантина

20:55, 26 окт 20 25 3751 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

И главният прокурор Иван Гешев се е самоизолирал. Това съобщи самият той в Twitter. "Заради положителен тест за коронавирус на член на семейството ми, сам се поставих под карантина в очакване на указания от здравните власти. С личен пример и спазвайки правилата, всеки помага на лекарите в борбата им с пандемията. Пожелавам здраве на всички", заяви Гешев.

Здравният министър с отрицателен тест

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че резултатът от PCR теста му е негативен. "Оставам под карантина 10 дни, считано от 23 октомври, каквито са правилата. Следващ тест, по преценка на лекарите, ми е назначен за петък тази седмица", написа той във Facebook.

Междувременно от здравното министерство съобщиха пред bTV, че отрицателен PCR тест не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок, а отчита моментното състояние на дадено лице. "Целта на карантината е да намали вероятността за последващо предаване и вторично разпространение на новия коронавирус. Причината е, че по време на карантинния период даденото лице може да прояви клинични оплаквания или да е вирусоносител, поради което да стане източник на инфекция за други хора. Към края на карантинния период тази вероятност значително намалява“, обясняват от ведомството.

Спират плановия прием в "Пирогов"

В момента около 60 души от персонала са активно болни, съобщи директорът на болницата проф. Асен Балтов в ефира на Нова телевизия. От началото на епидемията общо около 300 души от персонала на „Пирогов” са били заразени.

“Разширяваме отделението. Отделно цял етаж ще бъде затворен, в него има още около 30 легла, те ще са предимно за персонала”, обясни Балтов.

Данните от последното денонощие

През последните 24 часа 327 души са дали положителна проба за COVID-19. Направени са 2 257 теста. Най-много са новите случаи в София - 125, следват Благоевград с 31 и Търговище с 25.

2 036 души са вече в болниците в цялата страна, като 146 от тях се нуждаят от интензивни грижи, показват данните на Единния информационен портал. Излекувани през последното денонощие са 122-ма души. 10 пациенти са загубили битката с болестта.

COVID-19 в БСП

Депутатът Иван Иванов от парламентарната група на БСП е с коронавирус. Това обяви самият той в личния си профил във Facebook.

Заразен е и Кирил Добрев. За положителния си тест съобщи и той във Facebook. „Положителното на COVID-19 e, че явно не подминава политиците. В петък PCR тестът ми беше отрицателен, днес обаче е положителен. Грижата за себе си минава и през грижа за другите. Нека по-малко философстваме и повече да спазваме мерките. Нека изберем друг начин да правим напук на правителството, тук не става въпрос за него, а за лекарите. За българските лекари, които са истински изтощени“, посочи той.

Преди дни стана ясно, че Драгомир Стойнев също е с COVID-19.

Двама депутати с COVID-19, един изгонен заради липса на маска

С коронавирус е и кметът на Пловдив Здравко Димитров. Това съобщи самият той в социалните мрежи. За времето на неговото отсъствие функциите му ще се изпълняват от зам.-кметът Тодор Чонов.

Кметът на Oбщина Петрич Димитър Бръчков също е с положителен резултат за COVID-19. PCR тестът му от днес е положителен. Бръчков е в добро общо състояние, но остава тази нощ под наблюдение в МБАЛ „Югозападна болница“ в Петрич, предаде bTV.

Мерките срещу COVID в страната

След София, Перник, Сливен, Шумен, Варна и Русе затварят нощните заведения и в Габрово и Благоевград.

До 7 ноември посещенията в дискотеки, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечение на закрито не се допускат, гласи заповедта на директора на РЗИ Благоевград.

В Габрово нощните заведения ще останат затворени до 2 ноември.

Във Варна нощните клубове и заведения ще останат със затворени врати до 8 ноември. 

От 27 октомври нови мерки срещу разпространението на COVID-19 се въвеждат и на територията на община Ловеч. На директорите на училища се възлага да ограничат достъпа на външни лица до територията на учебните заведения, включително физкултурни салони и зали, в които се провеждат мероприятия, тренировки и репетиции с участие на външни за училището лица, с изключение на формите на ЦПЛР-ОДК.

В обредните зали на територията на община Ловеч при радостни или тъжни ритуали се допускат не повече от 10 лица.

Препоръчва се и затваряне на нощните клубове и дискотеки на територията на общината, както и на заведения за хранене след 23:00 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама