Двама депутати с COVID-19, един изгонен заради липса на маска

10:15, 23 окт 20 / Политика 25 2099 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Депутатът от БСП Росен Малинов бе изгонен от пленарната зала, след като отказа да си сложи медицинска маска, която квестор от парламента му предостави. 

Коронавирусът в България: 1595 са новите случаи, 16 души са починали

Тази сутрин стана ясно, че колегата му от левицата Драгомир Стойнев е дал положителна проба за коронавирус. Което накара председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в началото на заседанието да предупреди, че ще изгони от зала депутатите без предпазни средства

По закон минималната санкция за неносене на предпазна маска на обществени места е 300 лв. Според народните представители от БСП обаче парламентът не е такова, тъй като достъпът до него е ограничен.

Изгубени в мерките: Трябва ли депутатите да носят маски в парламента?

Забележка бе направена и на Александър Симов от БСП, но той си сложи червена платнeна предпазна маска.

От парламентарната група на "Обединените патриоти" предложиха да се приемат промени в правилника, с които от пленарната зала да се отстраняват депутатите без маска. Цвета Караянчева отвърна, че такива не са необходими, а е въпрос на самосъзнание. Според правилата без маска може да бъдат само водещият заседанието и говорещият от трибуната, припомня "Дневник".

Преди дни стана ясно, че с коронавирус е заразен и депутатът от "Воля" Симеон Найденов

Работата продължава, който иска - да се изолира

Засега няма информация столичната РЗИ да е поставила под карантина народни представители заради близкия контакт с колегите си, дали положителна проба. Няма наложена промяна в работата на парламента, групите ходят на работа.

Депутатката от "Воля" Кръстина Таскова обаче коментира пред "Клуб Z", че предписания от РЗИ групата няма. Действията са предприели сами. Част от групата се е самокарантинирала - шестима народни представители, които са били в близък контакт с Найденов. Други шест са на работа, като преди това са си направили PCR тестове.

Някои от народните представители на БСП също са се самоизолирали доброволно

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама