Затварят нощните заведения в столицата

21:40, 24 окт 20 25 4263 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От утре се затварят всички нощни заведения в столицата. Мярката ще важи през следващите две седмици. Това съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в профила си в социалната мрежа "Фейсбук". Решението идва след среща с общинския щаб и на база повишените случаи на COVID-19 и хоспитализираните пациенти в София.

На работодателите се препоръчва преминаване към онлайн форма на работа, а на университетите - към онлайн обучение.

Ако случаите продължат да се увеличават, ще се препоръча учениците от горните класове да преминат в дистанционна форма.

Фандъкова подчерта, че ситуацията с недостига на лекарите и медицинските сестри е тревожна.

Няколко часа по-късно вече е факт заповедта на директора на СРЗИ, според която дискотеки, нощни барове, клубове, пиано барове и др. трябва да затворят най-късно в 6:00 утре сутринта и да не извършват дейност поне до 8 ноември.

Недоволство от мерките 

От Сдружение "Българска асоциация на заведенията" реагираха остро. "За нас това е абсолютно е хвърляне на прах в очите на хората, че нещо се прави и се бори с пандемията, което няма да доведе до никакви здравни резултати. Видяхме в Европа, че трета седмица числата се покачват", коментира председателят на асоциацията Ричард Алибегов пред агенция "Фокус".

Според него ограничаването на работата на заведенията няма да продължи само две седмици. "Откровена лъжа е това, че ще бъде само 14 дена. Всички знаем, че стигне ли се до затваряне, ще отидем до март месец. Ако първия път не успяха да фалират целия бранш, то този път ще фалират всички. Нощните заведения няма да издържат така. Не съм убеден, че след 10 дена няма да кажат да затворим и дневните", допълни той. По думите му след 10 дни това затваряне ще струва хиляди работни места.

Пред Народния театър “Иван Вазов” в София се събраха недоволни, които протестираха срещу носенето на маски и мерките, които са взети у нас срещу разпространението на Covid-19. Така България се присъединява към Международния марш срещу Covid мерките, организиран от Полша

Перник, Шумен и Радомир също затварят нощните заведения

От днес временно затварят врати дискотеки, нощни барове, нощни клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито и открито на територията на Община Перник, а ресторантите и кафенетата ще работят до 22:00 часа. До 16 ноември врати затварят дискотеките и нощните заведения и в Шумен

Община Радомир също затваря временно дискотеки, нощни кубове и други нощни заведения за развлечения на открито и закрито заради коронавируса. Ресторантите и кафенетата ще работят до 21:00 часа.

Масови тържества в Сливен

Въпреки тежката епидемична ситуация, в Сливен започнаха празненствата за Деня на градаЗаповедта на областния управител за затваряне на нощните заведения беше отменена по-малко от 24 часа, след като беше издадена. Късно снощи областният управител затвори заведенията, но днес им даде отсрочка до 27 октомври. 

Данните от последното денонощие

За последното денонощие новите случаи на COVID-19 у нас са 1589, при направени 9831 PCR теста.

Отново най-много регистрирани положителни тестове има в столицата – 594. На второ място е Пловдив със 147 случая, а на трето е Благоевград със 109. Излекуваните за последното денонощие са 269, а загубилите битката със заразата – 13.

Българският евродепутат Искра Михайлова се е заразила с коронавирус и ще се подложи на 14-дневна карантина. Това съобщи самата тя в профила си във „Фейсбук“.

Недостиг на места в болниците

В Александровска болница няма свободни легла за заразени с коронавирус. Като едно от най-големите лечебни заведения на територията на София, а и на страната, ще трябва да открием още едно COVID отделение. То ще бъде с капацитет от около 25-30 легла. Ако след Нова година обстановката не се успокои, ще преобразуваме и други отделения”. Това обяви пред Нова телевизия новият директор на лечебното заведение проф. Борис Богов.

Заради ръста на новите случаи на места се спират плановите операции и прием в болници. Според заповедта на министъра на здравеопазването се спира плановия прием и плановите операции в болниците, там където заболеваемостта е над 120 души на 100 хиляди.

Българският лекарски съюз отправи призив да бъдат затворени дискотеките, а болниците да останат отворени. Организацията отправи апел спортните събития у нас да се провеждат без публика, ако не могат да се спазват противоепидемичните мерки и присъстващите да бъдат на социална дистанция. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама