Българите очакват нечестни избори

12:34, 21 окт 20 25 2184 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Над 52% от българите очакват парламентарните избори да не са свободни и честни. Въпреки това половината от гражданите продължават да искат провеждането на предсрочен вот.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп“. Последното изследване е проведено между 1 и 9 октомври 2020 г. сред 803 души по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Българите се тревожат най-много за финансите

Седем партии в парламента

Новата политическа ситуация в страната е довела до спад в подкрепата в двете основни партии. В момента БСП има декларативна подкрепа от 13,5%, а ГЕРБ – от 13%.

Продължава обаче ръстът на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ – подкрепата за тях към този месец достига до 8,6%. ДПС остава стабилно с 6,9%, а „Демократична България“ получава 5%. Формацията на Мая Манолова се движи по ръба с 2,5% от всички имащи право на глас. Коалицията „Обединени патриоти“ е с 2,3%.

Така засега седем формации имат перспектива да са в следващия парламент, като две от тях са около ръба.


Снимка: “Галъп интернешънъл“   

50% очакват влошаване на икономиката заради COVID-19

Над 50% от анкетираните очакват икономическото положение да се влоши в близкото бъдеще заради коронавируса, а очакванията за подобряване са под 8%. Промяна не очакват 24%. За последно в десетилетието подобни негативни стойности са били отчетени през 2012 г.


Снимка: “Галъп интернешънъл“   

Тревога по отношение на личните финанси на домакинствата имат 29% от анкетираните, а едва 11% са с положителни очаквания.

Като цяло очакванията за финансите на домакинствата засега не са толкова тревожни. Това вероятно се дължи и на не толкова резкия ръст на безработица – ако се съди по декларативните данни от ежемесечните изследвания на „Галъп интернешънъл болкан“, които сега показват 5,8%, то безработицата е на по-високи нива на фона на предходни месеци, но на по-ниски – на фона на близки предходни години. Трябва да се направи уточнението, че тепърва следва да се отчитат развитията при новите нива на зараза.


Снимка: “Галъп интернешънъл“   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама