Протест на пожарникари и полицаи във Варна с настояване за по-високи заплати

21:33, 21 окт 20 25 2999 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Пожарникари и полицаи протестираха във Варна. Протестът беше организиран от най-големия синдикат в МВР, а искането е незабавно да започнат преговори за по-високи заплати.

Протестът беше подкрепен от синдикалните организации в Каварна, Силистра, Добрич и Лозница. Утре протест на полицаи ще се проведе в Русе.

Ако в рамките на тези регионални протести не започнем официални преговори и на тях не бъдат постигнати задоволяващи и двете страни резултати, ще продължим с национален протест. Дали сме краен срок до 8 ноември. Това заяви зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите на МВР Илия Кузманов в интервю за БГНЕС.

Принудени бяхме да преминем към ефективни протестни действия. От 12 октомври до момента не бяха положени никакви усилия от страна да министерството да се получат официални преговори между нас по темата с увеличението на основните месечни възнаграждения на служителите в МВР“, каза Кузманов.

Полицейският синдикат обяви протестна готовност

Кузманов обяви, че е воден неформален диалог с политическото ръководство на министерството, но от там е получено предложение единствено за 10% увеличение, което е залегнало в проектобюджета за догодина.

Това категорично не ни удовлетворява, защото се направи в последния момент. Другата причина да не го приемаме е вече известното постановление, с което бяха увеличени заплатите в държавната администрация – министерства, фондове, агенции, в рамките на до 30%. Колеги с професии, съизмерими с нашите, взеха увеличение от порядъка на 28% под предлог работа в условията на пандемия. Не мисля, че има друга държавна служба, изключвам медицинските работници, които да са преди нас по отношение на борбата и участието в мерките по ограничаване на епидемията. Към това може да прибавите и протестите. Въобще МВР живее в един друг свят през последните 7 месеца – свръхнатоварване, тежки условия на работа, опасност от заразяване. Мисля, че 10% при това положение е подигравка“, коментира Илия Кузманов.

Протестът - ден 96: Подкрепа за полицаите

Връщаме към наша стара практика от учредяването на синдиката – мълчаливи протести с пушене и пиене на вода. Нашето мълчание е категорична оценка на това как сме оценени от ръководството, включително и от Министерски съвет. Всички техни оценки от тях се оказаха лицемерни. Чухме суперлативи през април и май, както и доскоро, по време на протестите, оценките бяха отлични. В един момент бяха материализирани с подигравателни 10% и то в последния момент“, категоричен е заместник-председателят на СФСМВР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама