Емоционалният разказ на лекарите, които загубиха колега: COVID-19 го смля за 48 часа

14:05, 19 окт 20 25 2662 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Буквално вирусът смля този човек за 48 часа, заяви по време на емоционална пресконференция анестезиологът Христо Якимов от частната университетска болница "Дева Мария" в Бургас, след като рано сутринта същия ден началникът на АГ отделението в болницата проф. д-р Георги Хубчев почина от COVID-19.

Българският лекар не се ползва с разбирането, което заслужава

15 дни преди да почине д-р Хубчев усеща, че не се чувства добре, и се обажда на колегите си. Часове по-късно вече е настанен в реанимация, а те така и не успяват да спечелят битката за живота му, въпреки всички положени усилия.

Д-р Якимов подчерта, че заради смъртта на своя колега вече гледа по друг начин на COVID-19. "До този момент смятах, че нещата, които се дават по света за тежките състояния, са в известна степен преувеличени. Това, което гледах 15 дни, беше кошмарно", сподели той.

Директорът на болницата Семир Абумелих също призна, че смъртта на д-р Хубчев сериозно е променила начина, по който той самият гледа на новия вирус. "Аз лично дължа голямо извинение на своите близки и хората в моя кръг, защото аз самият взимах COVID-19 несериозно. Искрено съжалявам, че трябваше да имаме личен опит, за да видим за какво става въпрос. На хората понякога прекалено късно ни идва акъла в главата", заяви той, цитиран от "Дневник".

"Защо трябва да има изобщо съмнение? Защото не сме видели един да умира? Аз видях вече. Така ли трябва да стане - всеки българин да види един друг, който умира, за да повярва?", попита Семир Абумелих и призова "повече да се говори относно тежките случаи на COVID-19". След това той съобщи, че "Дева Мария" е готова да се преструктурира изцяло за лечение на пациенти с COVID-19, ако здравният министър реши, че има нужда от това.

Д-р Хубчев е сред най-уважаваните в Бургас специалисти по акушерство и гинекология и през миналата година дори става носител на титлата "Лекар на годината". От началото на пандемията общо 14 лекари в страната са загубили битката с COVID-19.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама