Българският лекар не се ползва с разбирането, което заслужава

12:50, 19 окт 20 / Общество 25 2045 Шрифт:
Василена Йорданова

Ако в тази пандемия ме е страх от нещо – то е, че българският лекар не се ползва с разбирането, което заслужава. Това се казва в обръщение на здравния министър проф. Костадин Ангелов по повод професионалния празник на българските лекари.

Празник е, но празничното чувство сякаш отсъства. Изместено е от тревоги и притеснения около коронавируса. Повечето от колегите ми днес няма да празнуват – ще бъдат на работа – в болниците, в линейките, в кабинетите за консултации.

Под 900 лв. заплата на първа линия: Най-добрият ни медик за 2012 г. продава наградата си

Иска ми се всички да осъзнаят, че докторите не се борят с пандемията, борят се за нашето здраве. Борят се за всеки свой пациент – правят го до последно, давайки най-доброто от себе си. В това няма нищо тържествено, има обаче всичко, което трябва да уважаваме и оценяваме", казва проф. Ангелов.

Всяка година лекари губят живота си, заразени с болестите на своите пациенти. Разликата тази година е, че всички научихме техните имена, запознахме се с историите им, влязохме на работните места и в домовете им, чухме разказите на техни колеги и близки. Заради COVID-19 България загуби петнадесет от своите лекари.

Това са д-р Юлиан Стаматов, д-р Нели Пандова, д-р Борислав Иванов, д-р Илияна Тодорова-Иванова, д-р Димитринка Ралева, д-р Ивелин Марков, д-р Муса Вакльов, д-р Емил Вакльов, д-р Марин Маринов, д-р Милан Първанов, д-р Асен Сенков, д-р Петранка Лишковска, д-р Георги Хубчев, както и двама специалисти от Хасково и Добрич. 

Разказът на един лекар с COVID-19

Тези колеги няма да празнуват. Отидоха си, защото избраха пациентите пред себе си.

Всички ние трябва да бъдем отговорни и да спазваме мерките. Така ще предпазим себе си и близките си, ще съхраним и лекарите на България. Дължим им го. Не е време за предразсъдъци и тесни възгледи, за подценяване и присмех, за мерене на академични титли и цитиране на научни трудове. Не е време за политизиране. Времето е за човещина. Благодаря на колегите за всичко, което правят за здравето на своите пациенти.

Коронавирусът в България: Рекордни 25% положителни проби

Празникът честити и премиерът Бойко Борисов. Вие сте най-важната опора за хората в момента. Вашият професионализъм и смелост са дълбоко ценени от всички", обърна се той към медиците. Той заяви, че спазването на мерките срещу Covid-19 е най-добрият начин да изразим нашата признателност към лекарите.

"Поклон пред медиците, които жертват всекидневно своето здраве, за да се посветят на нашето, поклон пред паметта на медицинските работници, които загубихме", написа председателят на парламента Цвета Караянчева.

"Днес повече от всякога българските лекари имат нужда от нашето уважение и благодарност. Най-добрата признателност към тях е да им гарантираме сигурност на работното място, добре оборудвани болници, условия за специализации, кариерно развитие и достойно заплащане", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама