Новият бюджет на НЗОК: фалит на малките общински болници и изтощение на областните

10:45, 19 окт 20 25 1957 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini
Предложеният бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година е очакван, но действително в сравнение с предишни години той е с по-малко увеличение. Винаги е бил увеличаван с 400-500 млн. лв. в повече през последните 4 години, коментира пред БНР д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на Народното събрание, депутат от ДПС и член на здравната комисия по повод предлаганите промени в проектобюджета на Здравната каса.

„Макар че, премиерът обяви преди дни, че увеличението за здраве ще бъде с 460 млн. лв., в неофициално коментирания бюджет сумата е около 310-340 млн. лв. повече“, припомни д-р Джафер.

75 млн. лв. за Здравната каса, за да си плати старите задължения

По думите ѝ сме в безпрецедентна криза и парите за здраве трябва разумно да се контролират. „Нищо, че минава безпрецедентната сума от 5 млрд. лв. бюджет в касата, разходите и приходите трябва много скептично да бъдат планирани", категорична е тя.

"Здравният министър посочи, че нараства и броят на здравно неосигурените лица и заради коронакризата лечебните заведения не работиха на пълен капацитет, Касата спести много средства. Към настоящия момент в НЗОК има икономии по всички пера", поясни още д-р Джафер.

"Нашата прогноза е, че този очакван бюджет ще задълбочи още повече дисбалансите в системата, ще разкрие отново огромните дефицити в системата и ще доведе до фалит на малките общински болници,  до пълно изтощение на областните болници“, смята експертът.

Снимка: CanstockPhoto

По думите на д-р Джафер през преходните и заключителните разпоредби отново се променят текстове, което е нонсенс и противоречи на нормативната уредба, и така спестените средства няма да могат да отидат за лечение, включително за лечение на коронавирус.

Коронавирусът у нас: Личните лекари ще издават направления за тестове от ноември

На фона на ковидкризата този бюджет ще задълбочи проблемите. Там само дето не са изредени болниците, които ще получават средства за пандемията – а те са много малко, защото са много високи изискванията, които трябва да се покрият. Толерирането на големите болници не трябва да става чрез бюджета на НЗОК. Този дисбаланс доведе до фалит на болници. С този бюджет не виждам как ще бъдат подкрепени медицинските специалисти, как ще бъдат подкрепени лечебните заведения на територията на цялата страна“, коментира още Нигяр Джафер.

Според нея освен в Търговище и в Благоевград и в други болници ще има подобни проблеми с кадрите, защото не се състоя реформата в здравеопазването.

Според д-р Джафер личните лекари трябва да отпускат PCR тестове при строги критерии, но парите за тестовете трябва да се отпускат не от Здравната каса, а от Министерство на здравеопазването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама