Коронавирусът у нас: Личните лекари ще издават направления за тестове от ноември

17:05, 13 окт 20 25 4282 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Личните лекари ще имат право да издават направления за PCR тестове от началото на ноември. Това стана ясно от думите на председателя на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева, цитирана от БНТ.

Директорът на "Пирогов" ще настоява за задължителни маски на закрито

Не е изчислено колко пари ще са необходими. Не е ясно и дали ще има лимити за направленията. Предстои въпросът да бъде обсъден от Българския лекарски съюз и НЗОК. Средствата, обаче, ще бъдат осигурени от бюджета на НЗОК за 2020 г.

Изолацията в домашни условия на положителните за COVID-19 граждани се преустановява автоматично след изтичане на 14-дни. Това означава, че вече не е необходимо получаването на отрицателен резултат от PCR тест за преустановяване на изолацията, съобщиха от здравното министерство.

Антирекорд през последните 24 часа

През последното денонощие е регистриран рекорден брой починали с Covid-19 - 23 души, с което общият брой на жертвите на вируса от началото на пандемията надхвърля 900.

Новите случаи на заразени с коронавирус у нас са 587 при направени 4320 PCR теста, което означава, че  13,5% от взетите проби са положителни. Най-много новозаразени има в София- 173, следвана от Пловдив с 56 и Благоевград с 51. В болници са настанени 1221 пациенти, като 65-ма са в интензивни отделенияВодещият на БНТ Георги Любенов също е сред заразените с коронавирус. 

За изминалото денонощие оздравелите са 128 души.

Covid-19 в училищата

144 учители и 142 ученици са с положителни проби за коронавирус, всички са в добро състояние, съобщи зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя поясни, че се спазват всички разпоредби за изолация на педагозите и децата.

"Само вчера пет паралелки в началния курс в различни русенски училища, децата и учителите им са в домашна карантина. Учителите, които са заразени, ще получат финансова помощ от Синдиката на българските учители", каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, съобщи "Дневник". "Средствата са от членския внос на Синдиката на българските учители и средствата са не по-малко от 150 лева на човек", уточни тя.

Засега не се налага въвеждането на крайни мерки

Според зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков развитието на заболяването коронавирус е под контрол, а днешните високи данни се дължат на закъснение в отчитането на резултатите от два дни.

"Инфекцията се разпространява на клъстерен принцип - определени колективи, производства, лечебни заведения, домове за социални услуги. Оттам идват много бройки наведнъж. Опитваме се да наложим на места за обществено ползване определени правила, за да ограничим разпространението на коронавирус", заяви д-р Пенков. По думите му засега няма индикации за налагането на крайни мерки.

Разказът на един лекар с COVID-19

„COVID-19 се измени. Той продължава да мутира. В момента вирусът се разпространява по-лесно и е по-заразен", обясни проф. Радка Аргирова пред Нова телевизия. По думите й е напълно възможно човек да се зарази с и коронавирус, и с грип А или Б. 

Тя коментира и лекарствата, които се използват за лечение на коронавирус. „Ремдесивир" не е идеалното средство обаче действа точно срещу причинителя. Той подтиска силно размножаването на вируса”, обясни Аргирова и допълни, че е хубаво да взимаме антиоксиданти и витамин Е, за да подсилим организма си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама