Кристалина Георгиева прогнозира влошаване на жизнения стандарт заради пандемията

17:58, 18 окт 20 / Свят 25 2932 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева прогнозира влошаване на жизнения стандарт като последица от пандемията от Covid-19. Георгиева призова за реформи и изрази надежда, че до нова пълна блокада няма да се стига.

„България се справя добре с предизвикателствата на пандемията, но има още какво да направи“, заяви още Кристалина Георгиева.

Кристалина Георгиева: Кризата заради COVID-19 може да струва на МВФ един трилион долара

Тя обърна внимание, че основната подкрепа за възстановяването от кризата трябва да дойде през фискалните мерки - т.е. чрез подпомагането на домакинствата и фирмите, а не толкова през банковата система.

„Неравенството в световен мащаб и между страните, и вътре в самите държави, се задълбочава заради пандемията“, заяви Георгиева, цитирана от БНР.

Управляващият директор на Международния валутен фонд определи като трудно изкачване очакваното възстановяване от рецесията в глобален мащаб.

Кристалина Георгиева: Световната икономика е по-добре от очакваното

"В България имаме много планини и ние знаем какво значи трудно изкачване. Това ни предстои", категорична е тя.

„Няма необходимост да се подпомагат всички компании, защото част от тях и преди пандемията са изпитвали структурни проблеми“, каза още управляващият директор на Международния валутен фонд и добави, че не трябва да се стига до пълно затваряне на икономиката, а да се залага на баланс между поддържането на здравната система и икономическия живот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама