Кристалина Георгиева: Кризата заради COVID-19 може да струва на МВФ един трилион долара

08:30, 27 юни 20 / Свят 25 1630 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви снощи, че световната икономическа криза, породена от коронавируса, може накрая да погълне един трилион долара ресурс на фонда, съобщава БТА. Същевременно тя отбеляза, че още не се е стигнало до тази ситуация.

На конференция, организирана от Ройтерс, тя отбеляза, че засега не е ясно дали икономическото възстановяване ще става без пробив в усилията за изработване на ваксина и вирусът ще продължи да се разпространява по света. Страните членки на МВФ са в готовност да му окажат допълнителна подкрепа при нужда, добави Георгиева.

Във вторник фондът прогнозира, че предстои по-дълбока от очакваната глобална рецесия заради фалитите на бизнеси, ограниченията за пътуване и мерките за социално дистанциране, които все още са в сила в много страни.

Кристалина Георгиева подчерта, че засега три четвърти от кредитния капацитет на МВФ е достъпен, но по думите й "може да се се озовем на място, където ресурсите на МВФ да бъдат подложени на изпитание, но още не сме стигнали дотам".

В разгара на пандемията през април МВФ прогнозира, че икономическата активност може да не се възстанови до края на следващата година.

Към днешната дата броят на заразените с коронавирус в глобален мащаб надхвърля 9,7 млн. души, като починалите вследствие на инфекцията наближават 500 хил. случаи.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама